BiH
42

Dan metalaca: 100.000 mjeseci bez plaća i 40.000 godina neuvezanog radnog staža

Piše: E.S.H.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Dan metalaca se obilježava 15. novembra. Članovi Sindikata metalaca BiH ovaj dan sigurno neće proslaviti jer, kako i sami kažu, nemaju šta slaviti. Štrajkovi, neisplaćene plaće, neuvezan radni staž, problem za problemom zbog kojih su radnici u metalskoj industriji ogorčeni.

Šest stotina radnika pred otkazom, 40.000 godina neuvezanog radnog staža i 100.000 mjeseci neisplaćenih plaća podaci su koji pokazuju realno stanje u metalskoj industriji.

U zgradi Sindikata danas je održana Sjednica Odbora Sindikata metalaca BiH, a novinarima se obratio Muhamed Hadžić, predsjednik Sindikata. Kazao je da bi volio da sjednicu mogu nazvati svečanom, ali da za slavlje nemaju nijedan razlog.

"Dok sjedimo ovdje i obilježavamo Dan metalaca, naše kolege u Tuzli štrajkuju. Iz pet kolektiva 600 radnika je pred otkazom, neki su ih već dobili, a neki su na čekanju", kazao je Hadžić.

Radnici u metalskoj industriji imaju 40.000 godina neuvezanog radnog staža i ta cifra nije konačna, jer su to podaci urađeni samo u nekim članicama Sindikata metalaca, kako je kazao Hadžić. Prošle godine je na ovaj dan organizovan generalni štrajk pred zgradom Vlade FBiH, a jedan od zahtjeva je bio rasterećenje privrede.

"Taj zahtjev je bio u korist poslodavaca, a mi od njega nismo odustali. I dalje smatramo da su veliki nameti i velika opterećenja poslodavcima. Oni su nam uzvratili novim prijedlogom Zakona o radu. Ukidaju se kolektivni ugovori, uvodi se pravilo na određeno vrijeme, a ukida se rad na neodređeno. Mi to nećemo prihvatiti", kazao je Muhamed Hadžić.

Više od 100.000 mjeseci poslodavci duguju radnicima po osnovu neisplaćenih plaća. Taj broj se kreće od tri do 53 plaće.

"U predizbornim kampanjama se najmanje govorilo o nama i o realnom sektoru, ali pozivamo političare da konačno krenu u realizaciju svojih obećanja. Sve vrijeme smo potrošili i nemamo više načina. Vlast preko leđa radnika želi od siromašnih napraviti još siromašnije, a od bogatih još bogatije. Niko nije ni maknuo prstom da krene u rasterećenje privrede, ali se zato priča kako će potraživanja radnika dovesti do bankrota države, a to nas vrijeđa. Gospoda iz vlasti nas je obavezala da radimo i je li grijeh da tražimo platu?", pitaju se radnici metalske industrije.

Hadžić je izrazio nadu da će današnji dan biti prekretnica u Sindikatu metalaca, jer je ta branša prema svim parametrima prva i njihova obaveza je da budu nosioci tih aktivnosti.

"Tanka su nam leđa i ne možemo podnijeti nova opterećenja. Pozivam radnike da krenemo u odlučnu borbu protiv novog Zakona o radu", rekao je predsjednik Sindikata metalaca Muhamed Hadžić.

Radnici će sve uraditi da se ne usvoji novi Zakon o radu, po cijenu generalnih štrajkova i revolucija. Pozvali su sve grane Saveza samostalnih sindikata da shvate ozbiljnost situacije i ne dozvole da se bez svih Saveza ne promijeni baš ništa vezano za Zakon o radu.

Sporne u novom Zakonu o radu su inicijative da se kolektivni ugovori stave van snage i da se ugovori na neodređeno vrijeme ponište. To su dva ključna pitanja koja u Savezu samostalnih sindikata smatraju neprihvatljivim.