BiH
140

Dan Martina Luthera Kinga u Tuzli: 23.000 volontera se odazvalo na izazov

Piše: M. H.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Polaganjem cvijeća i odavanjem poštovanja ispred biste Martina Luthera Kinga u Tuzli u prisustvu ambasadorice SAD-a u BiH Maureen Cormack, upriličeno je obilježavanje Dana Martina Lutera Kinga, jednog od najvećih boraca za ljudska prava u historiji čovječanstva i dobitnika Nobelove nagrade za mir.

Ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack ovom prilikom je istakla da je Martin Luther King bio vođa građanskog pokreta za ljudska prava, te da je insistirao na važnosti dobrovoljnog rada za lokalnu zajednicu.

Podsjetila je da je prošle godine na Dan Martina Luthera Kinga postavila izazov u ime Ambasade SAD-a pred građane BiH da se okupi 20.000 volontera koji će pomagati svojim zajednicama širom zemlje, te istakla zadovoljstvo da se više od 23.000 građana odazvalo tom izazovu.

Ukazala je na izazove s kojima se BiH suočava, a jedan od njih je korupcija, te poručila da se nada da će se poduzimati aktivnosti u borbi protiv nje. Smatra da je ova godina bitna za BiH, zbog puta ka EU.

"Kingova filozofija je utjecala na sve zemlje u svijetu, a u Tuzli se osjećaju njegove poruke, jer je Tuzla po multietničnosti među prvim gradovima", kazala je Cormarck.

Poručila je da se treba sjećati Kingovih poruka koje se odnose na to šta svaki pojedinac može učiniti za druge.

Dodala je da su SAD rame uz rame sa BiH, gledajući naprijed.

"Ne možemo koračati sami, a dok koračamo moramo obećati da ćemo uvijek biti u prvim redovima, da se nećemo osvrtati“, citirala je Kinga u svom obraćanju Cormarck.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović ovom prilikom se zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama za sav doprinos BiH. Ocijenio je da su govori Martina Luthera Kinga i danas potrebni, podsjetivši na neke njegove riječi, između ostalog da se tama ne može odagnati tamom, već svjetlom, kao ni mržnja mržnjom, već ljubavlju.

Iskazao je zadovoljstvo jer je Martin Luther King dio historijskog naslijeđa, kako Tuzle, tako i BiH. Pohvalio je poruke ambasadorice Cormack koje se odnose na borbu protiv korupcije.

Bista Martina Lutera Kinga, poklon Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, postavljena je u Tuzli u januaru 2003. godine i od tada građani Tuzle, zajedno sa građanima SAD-a, odaju priznanje ovom velikanu, sjećajući se njegovih ideja i djela.