Sjećanje na ubijenu djecu
0

Dan bijelih traka u Prijedoru ove godine bez velikog broja učesnika

E. M.
Dan bijelih traka se obilježava 31. maja
Dan bijelih traka se obilježava 31. maja
I ove godine u Prijedoru, ali i drugim bh. gradovima bit će obilježen Dan bijelih traka, dan kada se svaki čovjek prisjeća nedužno ubijene djece, njih 102.

Mirna šetnja s bijelim trakama oko lijeve ruke bit će održana i ove godine na ulicama Prijedora, a povodom 29. godišnjice od dana kada je Krizni štab općine Prijedor primorao nesrpsko stanovništvo da svoje kuće i stanove označe bijelim zastavama, a ako se kreću gradom da moraju nositi bijelu traku oko ruke.

Iz Inicijative "Jer me se tiče" su kazali da će ovogodišnje obilježavanje zbog pandemije koronavirusa biti smanjenog obima, ali da počast ubijenim mogu obilježiti svi širom svijeta.

"Okupljanje učesnika planirano je 31. maja u 12 sati, a svima će biti pokazana lokacija s kojom su lokalne vlasti saglasne da se na njoj napravi memorijal za 102 ubijene prijedorske djece. U toku ove godine bi trebali pribaviti i svu neophodnu dokumentaciju, raspisati međunarodni konkurs za idejno rješenje memorijala i do idućeg Dana bijelih traka podići memorijal. Tako ćemo ostvariti jedan od prvih postavljenih ciljeva koje je pred sebe postavila građanska inicijativa 'Jer me se tiče', s drugim organizacijama i pojedincima koji su se priključili i podržali roditelje ubijene prijedorske djece", kazali su iz inicijative "Jer me se tiče".

Dodali su da je broj učesnika na skupu ograničen tako da su pozvali sve one koji su planirali doći u Prijedor, Dan bijelih traka obilježe u svojim zajednicama tako što će tog dana prošetati s bijelom trakom na lijevoj ruci, dok će u koloni u glavnoj prijedorskoj ulici biti samo oni koji budu imali ružu s imenom jednog ubijenog djeteta.

"Tako ćete na najjednostavniji način obilježiti Dan bijelih traka i na najizravniji način dati lični doprinos u ostvarenju ciljeva koje su postavili organizatori, a jedan od prvih je i izgradnja memorijala za ubijenu djecu. Pored nošenja bijele trake na ruci Dan bijelih traka možete obilježiti i postavljanjem bijelih čaršava na prozore vaših kuća i balkona. Fotografije i video s bijelim trakama možete objavljivati na društvenim mrežama i dijeliti ih s drugim učesnicima", dodali su naši sagovornici.

I ove godine će nakon mirne šetnje glavnom prijedorskom ulicom cvijeće s imenima 102 ubijene djece biti položeno u krug na glavnom trgu.