Kultura sjećanja
16

Dan bijelih traka obilježen i u Cazinu: Podsjećanje na strahote koje može uzrokovati ljudska mržnja

S. Š.
Cvijeće i sjećenje na 102 ubijena djeteta u Prijedoru (Foto: Facebook/Nermin Ogrešević)
Cvijeće i sjećenje na 102 ubijena djeteta u Prijedoru (Foto: Facebook/Nermin Ogrešević)
Povodom 31. godišnjice od sistemskog čišćenja nesrpskog stanovništva u Prijedoru, u Cazinu je danas obilježen Dan bijelih traka.

"Dan bijelih traka je obavezno podsjećanje na strahote koje može uzrokovati ljudska mržnja, ali i zastrašujuću lakoću pokretanja talasa mržnje od strane komšija, ljudi s kojima živimo, jer se upravo to dogodilo 1992.godine u Prijedoru i širom Bosne i Hercegovine. Zbog toga je potrebno sjećati se, opominjati, nikad ne zaboraviti jer se jedino tako nikad neće ponoviti", kazao je Nermin Ogrešević, gradonačelnik Cazina.

Na centralnom Trgu u Cazinu je tako i ove godine upriličena prigodna postavku u sjećanje na 102 ubijene prijedorske djece, a kako je dodao Ogrešević posebno je ponosan jer su obilježavanju Dana bijelih traka prisustvovali brojni Cazinjani, a posebno mladi.

"Suze u očima mojih sugrađana, dostojanstveno stavljanje bijelih traka i poštovanje iskazano prema žrtvama, čine me ponosnim na sredinu u kojoj sam rođen i u kojoj živim jer su humanost i hrabrost, kakvu baštine ovdašnji ljudi, najbolja kombinacija i za prošlost i za budućnost", dodao je Ogrešević i za kraj poručio:

"Naša su srca neustrašiva, savjest čista, a svijest o sebi i drugima nikada nije bila veća. I zato, bijele trake, logori i ubijanja djece nikada više neće biti opcija", poruka je Ogreševića.