Ministrice i zastupnice
455

Dame porijeklom iz BiH koje su se dokazale kao uspješne političarke širom Evrope

M. Gušić
Arminka Helić je od 2014. godine članica britanskog Doma lordova
Arminka Helić je od 2014. godine članica britanskog Doma lordova
Bosna i Hercegovina je zemlja koja je iznjedrila ogroman broj ljudi koji su svojim uspjesima i radom podigli rejting drugih država, a mnogi su uspjeli zauzeti i visoke položaje u vladama i parlamentima nekih od najmoćnijih evropskih država.

Generacije djece, rođene uoči ili tokom rata u našoj zemlji, rasule su se po svijetu kao ratne izbjeglice, da bi, uprkos teškim okolnostima, predrasudama i mnogim drugim teškoćama ipak postigli zapažene karijere u mnogim oblastima. Uglavnom su to bile karijere u sportu, umjetnosti ili biznisu, međutim, određeni broj njih se uspio realizirati i u politici, te zauzeti položaje u mnogobrojnim svjetskim vladama i parlamentima. Svojim uspjehom opovrgli su mnogobrojne predrasude o našoj dijaspori.

Baronesa Arminka Helić zasigurno je jedna od najuspješnijih i najutjecajnijih Bosanki današnjice. Helić je rođena 1968. godine u Gračanici, a tokom rata izbjegla je u Englesku, gdje je završila niz prestižnih škola i univerziteta i počela raditi kao savjetnica bivšeg ministra vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Williama Haguea.

Helić slovi za jednog od najvećih stručnjaka u Britaniji za vanjsku politiku i članica je Konzervativne stranke Velike Britanije. Britanska kraljica dodijelila joj je titulu baronese i od 2014. godine je članica Doma lordova.

Visoko mjesto na listi uspješnih svjetskih političara porijeklom iz BiH svakako zauzima i 35-godišnja Alma Zadić, porijeklom iz Tuzle, koja je imenovana za ministricu pravde u novoj vladi Austrije kao prijedlog stranke Zelenih, koja je potpisala koalicioni sporazum sa vodećom austrijskom konzervativnom Narodnom strankom kancelara Sebastiana Kurza.

Alma Zadić je ministrica pravde u novoj vladi Austrije
Alma Zadić je ministrica pravde u novoj vladi Austrije

Zadić je je s roditeljima izbjegla u Austriju 1994. godine gdje je završila pravni fakultet, a potom studirala u New Yorku na Columbia University. Zadić je inače prva Bosanka i Hercegovka koja je izborila mjesto u najvišem zakonodavnom tijelu Austrije na izborima 2017. godine. Sada je napravila i korak više izborom u izvršnu vlast, a povjeren joj je jedan od najvažnijih resora - pravda.

Još jedna Bosanka koja je obnašala funkciju ministrice. Riječ je o Aidi Hadžialić, koja je bila ministrica za visoko i srednje obrazovanje u Vladi Kraljevine Švedske koju predvodio premijer Stefan Lofven.

Aida Hadžialić je bivša ministrica za visoko i srednje obrazovanje u Vladi Kraljevine Švedske
Aida Hadžialić je bivša ministrica za visoko i srednje obrazovanje u Vladi Kraljevine Švedske

Hadžialić je rođena 1987. godine u Foči, a u Švedsku je došla kao petogodišnjakinja sa porodicom kao izbeglica. U Švedskoj je krenula u školu, a po završetku srednje škole, upisuje pravo na Univerzitetu Lund gdje je 2010. godine diplomirala.

Sa 16 godina postaje član Socijaldemokratske unije Švedske (SSU), a prvi politički uspeh ostvaruje već 2010. godine kada je kao članica Socijaldemokratske partije izabrana u parlament grada Halmstada, a potom i za zamjenicu gradonačelnika Halmstada.

I Bugojanka Hannah Sumeja Atić imenovana je na mjesto zamjenika ministra industrije i privrede u Vladi Norveške. Atić je u Norvešku došla 1993., godinu nakon što je, kao desetomjesečna beba, s majkom iz Bugojna izbjegla na Brač. Još kao srednjoškolka, uključila se u omladinsku partiju Unge Hoyre gdje je bila veoma aktivna.

Hannah Sumeja Atić je zamjenica ministra industrije i privrede u Vladi Norveške
Hannah Sumeja Atić je zamjenica ministra industrije i privrede u Vladi Norveške

Kada se iz gradića, u kojem je završila osnovnu i srednju školu, preselila u Bergen zbog studiranja, ponuđeno joj je da bude sekretar partije. Kasnije je bila potpredsjednica, pa predsjednica partije. U februaru prošle godine imenovana je za političkog savjetnika premijerke ove zemlje Erne Solberg.

I Sarajka Jasmina Hostert, također je kandidatkinja za parlament i to njemački Bundestag. U ratu u BiH je ostala bez ruke i poslana je u Njemačku na liječenje. Tu je završila fakultet i uključila se u partiju SPD.

Ovo su samo neki od uspješnih svjetskih političara porijeklom iz BiH. Taj broj je mnogo veći, a vjerovatno će još rasti ako uzmemo u obzir tempo iseljavanja iz naše zemlje.