Iskaz na sudu iz 2017.
28

Da li je Tužilaštvo provjerilo tvrdnju svjedoka o ulozi premijera RS-a u premještanju masovnih grobnica

S. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Zaštićeni svjedok je na Sudu Bosne i Hercegovine prije tri godine, u procesu protiv Miodraga Josipovića i drugih, iznio žestoku optužbu na račun sadašnjeg premijera entiteta Republika Srpska Radovana Viškovića da je učestvovao u premještanju masovnih grobnica.

Radi se o iskazu svjedoka čiji je identitet zaštićen i koji je još 2017. godine imenom i prezimenom na Sudu BiH iznio tvrdnju da je aktuelni premijer RS-a Radovan Višković nakon rata učestvovao u premještanju masovnih grobnica, objavio je portal Istraga.ba.

S obzirom na to da se radi o ozbiljnoj optužbi i tvrdnji zatražili smo komentar Tužilaštva BiH da li su ikada provjerili navode zaštićenog svjedoka. Za sada se nisu oglasili uz poruku da je naš zahtjev u proceduri.

Treba istaći da je upravo u izvještaju britanske sutkinje Joanne Korner prije nekoliko dana naglašena kritika zbog još uvijek sporog procesuiranja slučajeva ratnih zločina.

Sutkinja Korner, nekadašnja viša tužiteljica Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), zaključila je u izvještaju "Unapređenje procesuiranja predmeta ratnih zločina na državnom nivou u BiH" da Tužilaštvo BiH nije napravilo napredak u radu na predmetima ratnih zločina.

"U svakoj državi je proces postizanja pravde odgođen na način na koji niko nije predvidio, tako da je zaista od velike važnosti da se predmeti ratnih zločina u Bosni i Hercegovini dovedu do svog rješenja prije 2023. godine", istakla je sutkinja Korner.

U međuvremenu su i iz Memorijalnog centra Srebrenica pozvali na pokretanje istrage.

"Ohrabrujemo članove porodica žrtava, ali i sve savjesne građane Bosne i Hercegovine, da zatraže od Tužilaštva BiH poduzimanje istražnih radnji, podnošenjem krivičnih prijava protiv Viškovića, smatrajući da su informacije dostupne u javnosti dovoljan osnov za podnošenje krivične prijave i pokretanje istrage", naveli su.

Njima se u pozivu pridružio i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.