BiH
82

Da li je prvi bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić krunisan na današnji dan

Piše: S. H.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Prvi kralj srednjovjekovne bosanske države Tvrtko I Kotromanić je jedan od najznačajnih historijskih ličnosti naše zemlje. Na vlasti je proveo nepunih 38 godina, a vrijeme njegove vladavine je poznato kao doba najvećeg teritorijalnog uspona srednjovjekovne Bosne.

Tvrtko I Kotromanić je na vlast u srednjovjekovnoj Bosni došao kao 15-godišnji dječak, kada je 1353. godine naslijedio Stjepana II Kotromanića. Tadašnja bosanska banovina bila je u nepovoljnom političkom položaju zbog čestih unutardržavnih nadmetanja vlastele ali i zbog pretenzija Ugarske da ima kontrolu nad Bosnom.

Vremenom je mladi ban Tvrtko preuzeo kontrolu i uz mudre političke odluke počeo širiti državni teritorij. Proširio je Tvrtko granice srednjovjekovne Bosne prema Drini, ali najzančajnije proširenje je uslijedilo prema moru i otocima Braču, Hvaru i Korčuli. Najveći teritorijalni opseg srednjovjekovna Bosna je dostigla za vrijeme Tvrtkove vladavine.

Stekavši moć i sigurnost Tvrtko je 1377. godine odlučio da se kruniše za kralja. Godinama je postojalo ustaljeno mišljenje da je Tvrtko krunisan u Mileševi (Srbija), ali najnoviji rezultati istraživanja historičara upućuju na to da je Tvrtko ipak krunisan u Milima kod Visokog, a da ga je vjerovatno krunisao djed (did) Crkve bosanske.

Puni naziv Tvrtkove titule glasi Kralj Srbljem, Bosni, Pomorju, Humskoj zemlji, Donjim Krajem, Zapadnim Stranam, Usori i Podrinju. Iako se uzima datum njegovog krunisanja 26. oktobar 1377 godine, s obzirom da je riječ o srednjem vijeku to ne možemo sa sigurnošću tvrditi.

"Nažalost nigdje ne piše tačan datum krunisanja kralja Tvrtka I Kotromanića, tako da je riječ o pretpostavkama ali je velika vjerovatnoća da je Tvrtko krunisan na dan Sv. Dimitrija, što odgovara 26. oktobru", istakao je za Klix.ba Emir Filipović, profesor na odsjeku za historiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

U svakom slučaju Tvrtko je vladao u vrijeme najvećeg procvata bosanske države u srednjem vijeku. Čitava Dalmacija je pripadala Bosni, razvijala se trgovina, rudarstvo i zanatstvo. Tvrtko je počeo kovati zlatni novac a jedno od najvećih ostavština kralja Tvrtka je grad Novi (danas Herceg Novi), kojeg je Tvrtko izgradio za potrebe trgovine i prodaje soli.

Kralj Tvrtko je umro 1391. godine, a naslijedio ga je Stjepan Dabiša. Nakon toga uslijedio je period burnih dešavanja na Balkanu, jer Osmanlije počinju sve intenzivnije upadati na teritorij balkanskih zemalja, a srednjovjekovna Bosna više nikada nije vratila ugled iz vremena Tvrtka I Kotromanića.