Sigurnosna pitanja
55

Cvitanović: Nema podataka da u BiH postoje ruski kampovi i ISIL-ovi "spavači"

B. R.
Ilija Cvitanović, delegat Doma naroda Parlamenta BiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Ilija Cvitanović, delegat Doma naroda Parlamenta BiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Predsjednik HDZ-a 1990 i delegat u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Ilija Cvitanović je govorio o sigurnosnoj situaciji u zemlji, a povodom navoda da postoje kampovi za vojnu obuku ekstremističkih grupa.

Kao predsjedavajući parlamentarne Komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) u intervjuu "Jedan" BHT1 izjavio je da nema podataka o tome da na prostoru Republike Srpske postoje ruski kampovi za vojnu obuku te da u Federaciji Bosne i Hercegovine nema ISIL-ovih "spavača".

"Vrlo jasno želim odgovoriti našoj javnosti da je OSA vrlo ozbiljna institucija koja čuva sigurnost i suverenitet Bosne i Hercegovine i ona nema podatke koji bi u ovom trenutku ukazivali da postoje i kampovi i terorističke ćelije koje bi eventualno mogle izazvati neke terorističke napade u Bosni i Hercegovini", naglasio je.

Poručio je ostalim političarima da ne bi trebali davati izjave bez pokrića te da se obrate državnim institucijama i od njih traže odgovore. Smatra da postoji dovoljno informacija prema kojima može tvrditi da je Bosna i Hercegovina sigurna država.

"Prema svim inputima, Bosna i Hercegovina je, bez obzira na vanjske utjecaje koji se uvijek reflektiraju na Bosnu i Hercegovinu, gdje god se kriza pojavi, u nekom obliku ona se implicira na Bosnu i Hercegovinu, ali Bosna i Hercegovina u ovom trenutku je sigurna zemlja i naši građani sigurno mogu biti mirni što se tiče sigurnosnog aspekta. Siguran sam da naše službe rade sve, a ja najbolje znam, s obzirom na mjesto koje obnašam, obavještajno-sigurnosne agencije mogu odgovoriti izazovima koje stoje pred njom", rekao je Cvitanović.

Osvrnuo se i na napade na povratnike, prije svega Bošnjake i Hrvate u RS-u. Istakao je da nije vidio adekvatan odgovor na nedavni napad na povratnika Hrvata u Derventi.

"To je sve produkt dizanja tenzija u javnosti, pravljenje tog jednog naboja među ljudima, gdje potpuno neodgovorno najodgovorniji ljudi dižu tenzije. Svjedoci smo tome svaki dan i to se jako implicira na ovo sve što se događa. Ministru (sigurnosti Nenadu) Nešiću prije četiri mjeseca sam postavio pitanje šta su poduzeli kao resorno ministarstvo koje ima nadležnost da koordinira sve druge agencije, ministarstva u Bosni i Hercegovini na pitanju zaštite sigurnosti, života i imovine povratnika u cijeloj Bosni i Hercegovini, ne izdvajajući samo entitet RS", ukazao je.

Prema njegovim riječima, još nije dobio odgovor na to pitanje, što govori o ozbiljnosti i ozbiljnom radu. Mišljenja je da institucije sigurno imaju kapacitet da odgovore na takve izazove ako će raditi. Za Cvitanovića je pitanje šta žele raditi i koje institucije žele raditi. Intervju "Jedan" bit će emitovan večeras u 20 sati na BHT1.