BiH
0

Cvitanović: Nedopustivo je ime ulice po zločincu Draži Mihajloviću

Klix.ba
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Delegacija HDZ-a 1990, predvođena Ilijom Cvitanovićem, Ivicom Gašparom i Alenom Ćoškovićem, jučer je posjetila općinu Bosanski Šamac, gdje se sastala sa članovima općinskog odbora Bosanski Šamac HDZ 1990.

Đuro Ivanović, predsjednik OO Bosanski Šamac HDZ 1990, informisao je stranačko rukovodstvo o brojnim problemima sa kojima se susreću hrvatski povratnici u ovu općinu, kao i nebrigom općinskih i entitetskih struktura vlasti za iste probleme.

"HDZ 1990 nije zadovoljan odnosom aktualne, kako općinske, tako i entitetske vlasti prema hrvatskim žiteljima u Bosanskom Šamcu. Blizu smo odluke da podržimo opozicionog kandidata za načelnika iz Saveza za promjene", kazao je Ivanović, koji je potpredsjednik općinske skupštine, kazavši kako će, u vrlo neizvjesnoj borbi između vladajućeg SNSD-a i opozicionog Saveza za promjene, uloga HDZ-a 1990 vjerovatno značiti prevagu.

"Uvjet za našu potporu Savezu za promjene je eliminisanje kadrova koji su imali nečasnu ulogu u proteklom ratu i konkretan program povratka i obnove", kazao je Ivanović.

Ilija Cvitanović, v.d. predsjednika HDZ 1990, izrazio je zadovoljstvo viđenom sinergijom i borbom za hrvatski narod u iznimno teškim uvjetima.

"HDZ 1990 je uz vas i sa vama", kazao je Cvitanović, izrazivši bezrezervnu podršku hrvatskim povratnicima u Republiku Srpsku.

"Nedopustivo je da ulica u Bosanskom Šamcu nosi ime po zločincu Draži Mihajloviću. Ili da se škola zove 'Srbija'. To je jasna poruka povrtnicima i hrvatska politika to ne smije tolerisati", kazao je Cvitanović i pozvao sve hrvatske političke opcije na zajednički nastup u Republici Srpskoj i političku i institucionalnu borbu za prostore na kojima je hrvatski narod stoljećima živio.

Dodaje da je samo na prostoru Bosanskog Šamca 1000 porušenih i neobnovljenih kuća.