BiH
156

Cvijanović: Predstavnici RS i FBiH od MMF-a zatražili kredit od milijardu KM

Anadolija
Željka Cvijanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Željka Cvijanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske, izjavila je danas da su predstavnici Republike Srpske i Federacije BiH sa MMF-om u Washingtonu pregovarali o kreditnom aranžmanu vrijednom oko milijardu KM.

Naglasila je da će konačan iznos biti definisan u konačnoj verziji pisma namjere, koje je već pretrpjelo izmjene u odnosu na prvobitnu verziju.

"Svaki put se razgovara i o bankarskom sektoru. Prošli smo kroz sve prethodne mjere i strukturalne odrednice i sve ono što nas čeka na tom putu, da bismo ubrzali i olakšali posao Misije (MMF-a) kada dođu u BiH za par sedmica na razgovore u oba entiteta, da bismo mogli da podvučemo crtu i da znamo šta je to u potpunosti urađeno", kazala je Cvijanović.

Dodala je da su tražili dodatne rokove, što se prvenstveno odnosi na FBiH, i da su ih dobili.

"Konstatovali smo da su prethone mjere koje su bile zacrtane, realizovane. Znate da je njihov interes bio ranije vezan i za Zakon o radu i za čitav niz drugih zakona", rekla je Cvijanović i dodala da će borba protiv sive ekonomije biti prioritet bez obzira na MMF.

Odgovarajući na pitanja novinara o tome ko je odgovoran što je Milorad Dodik, predsjednik RS vratio Narodnoj skupštini RS na ponovno razmatranje Zakon o unutrašnjim poslovima, Željka Cvijanović je rekla da predsjednik ima diskreciono pravo da ne potpiše zakon i da ga vrati u skupštinsku proceduru.

"Ne znam zašto bi neko bio odgovoran. Moguće je pri definisanju zakonskih rješenja da napravite određene propuste. Ne vidim da je to toliki problem da bi o tome pričali toliko dana", rekla je Cvijanović.