O dogovoru iz Laktaša
34

Ćudić o Izbornoj reformi: Ništa se neće dešavati preko noći, februarski rok objektivno nije realan

S. M.
Sabina Ćudić (Foto: T. S./Klix.ba)
Sabina Ćudić (Foto: T. S./Klix.ba)
Zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu PS BiH Sabina Ćudić prva je predstavnica jedne od stranaka Trojke koja je dala izjavu o jučerašnjem sastanku HDZ-a, SNSD-a i Trojke u Laktašima, a tokom kojeg je, prema izjavi Dragana Čovića dogovoreno da će se izborna reforma završiti do kraja februara.

"Moram prije svega da naglasim da nije jedina tema bio Izborni zakon. Na dnevnom redu su bili, ono što je meni jako važno. državni budžet za 2024. godinu, evropski put i zakoni koje planiramo usvojiti kako bismo u martu imali sve razloge da očekujemo otvaranje pregovora", rekla je Ćudić.

Istakla je da je razgovarano kako o tehničkim izmjenama Izbornog zakona, ali i zahtjevima različitih strana kao što je promjena način izbora članova Predsjedništva BiH.

"Što se tiče Naše stranke izbor članova Predsjedništva se ne može mijenjati isključivo kroz Izborni zakon već moramo razgovarati o izmjenama Ustava", rekla je Ćudić.

Naglasila je da je ovo tek početak pregovora.

"Jer smo napokon došli u situaciju da znamo šta žele pojedine stranke i unutar Trojke. Ne mislim da će se išta dešavati preko noći i ne mislim da su rokovi koje su pojedini lideri jučer spomenuli (februar) objektivno realni. Iako to ne znači da se neće užurbano o tome razgovarati", rekla je Ćudić.

Dodala je da pojedini glavni gradovi u Evropi insistiraju i na razgovorima na ovu temu.

"Mi smo podržali u Predstavničkom domu tehničke izmjene. Mislim da je sada borba stranaka da spriječe usvajanje u Domu naroda, a bez onih dijelova koji su njima bitni. S tim u vezi mislim da je taj pritisak itekako dobrodošao", smatra Ćudić.