Međunarodni panel
64

Ćudić: Danas smo potpisali Sarajevsku deklaraciju o zaštiti slobode vjeroispovijesti i uvjerenja

I. M.
Foto: T. S./Klix.ba
Sabina Ćudić (Foto: T. S./Klix.ba)
U Sarajevu je danas potpisana Sarajevska deklaracija o slobodi vjeroispovijesti i uvjerenja. Uime Parlamentarne skupštine BiH medijima se obratila zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sabina Ćudić.

"Parlamentarna skupština BiH i ja lično danas smo domaćini panelu parlamentaraca za slobodu vjeroispovijesti i uvjerenja. Posebna nam je čast što se ova konferencija dešava u Sarajevu i što sama deklaracija koju smo danas potpisali zove se Sarajevska deklaracija. Kao što znamo, Sarajevo ima imidž evropskog Jeruzalema i činjenica je da je Sarajevo sjecište, upozorenje, ali i nada i inspiracija kako regionu, tako i Evropi i čitavom svijetu kad je u pitanju zaštita slobode vjeroispovijesti i uvjerenja i nastavljamo, nadam se, biti šampioni u tome", rekla je ona.

Kazala je da joj je zbog toga zadovoljstvo što je Sarajevo domaćin kolegama iz regiona, iz šest različitih zemalja koji su danas potpisnici ove deklaracije zajedno sa predstavnicima iz nevladinog sektora, a koji su potvrdili posvećenost zaštiti slobode vjeroispovijesti i uvjerenja i ne samo na osnovu potpisanih obaveza koja, između ostalih i Bosna i Hercegovina ima, već i na osnovu djelovanja.

"Uprkos zakonima, kršenje prava vjernika se najčešće dešavaju na lokalnom nivou i od lokalne zajednice zavisi njihova zaštita. Pozvala sam kolege da budemo spona između najviših državnih organa i najugroženijih članova naše zajednice", rekla je.

Sanela Škrijelj iz Parlamenta Sjeverne Makedonije kazala je da je za sve prisutne ovo je bitan skup jer svi okupljeni ovdje predstavnici su različitih političkih stranaka, različitih ideologija, ali ono što ih spaja jeste vjerovanje u ljudska prava.

"Naše države su znale biti primjer za cijelu Evropu. Nažalost, svjedoci smo i dešavalo nam se jako traumatične i ružne stvari kada je u pitanju poštovanje ljudskih prava i baš zbog toga potrebno je zauzeti taj proaktivni pristup, raditi sa javnošću, iskoristiti ono što imamo, tu funkciju i ulogu i mogućnost da komuniciramo sa javnošću kao poslanici", rekla je.

Fernanda San Martin, direktorica međunarodnog panela parlamentaraca za zaštitu slobode vjeroispovijesti i uvjerenja, rekla je da je međunarodni panel parlamentaraca za slobodu vjeroispovijesti i uvjerenja je mreža koju čine blizu 300 parlamentaraca.

"Mi okupljamo parlamentarce iz 95 zemalja. Cilj je da podržimo parlamentarce u njihovom radu na slobodi vjeroispovijesti i uvjerenja. Pružamo izgradnju kapaciteta, umrežavanju parlamentaraca sa vjerskim liderima i naš glavni fokus je zagovaranje inicijativa za slobodu vjeroispovijesti i uvjerenja za sve ljude. Cilj naše organizacije da umreži sve parlamentarce kako geografski, tako i na svim drugim nivoima. Tu smo da pokrenemo i mrežu za jugoistočnu Evropu uz učešće sedam zemalja: Albanija, Kosovo, Crna Gora, Gruzija, Rumunija, Sjeverna Makedonija i BiH", rekla je.