BiH
19

CSS: Sigurnosni sektor BiH nije pod parlamentarnim kontrolom

Klix.ba
Vojne, policijske i obavještajno-sigurnosne institucije Bosne i Hercegovine već mjesecima nisu pod parlamentarnim nadzorom.

To se dešava usljed kašnjenja sa procesom formiranja vlasti na entitetskom, odnosno državnom nivou, piše Centar za sigurnosne studije BiH.

"Prolongiranje konstituisanja zakonodavne vlasti u BiH, te šest stalnih zajedničkih komisija, koliko ih djeluje u oba doma PS BiH, po sličnom scenariju iz 2010.godine, čini ovu zemlju manje sigurnom, odnosno lišenom nadzora koji treba omogućiti da institucije zadužene za pružanje sigurnosti djeluju efikasno i efektno u okviru vladavine prava.

Podsjećamo da je tada, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH izabran više od sedam mjeseci nakon potvrđivanja izbornih rezultata, dok je formiranje komisija, posebno zajedničkih oba doma PS BiH, potrajalo još nekoliko sedmica. Ne treba zaboraviti da neke od ovih komisija, poput Zajedničke komisija za odbranu i sigurnost vrše nadzor i kontrolu nad 15 institucija odbrane i sigurnosti na državnom nivou“, stoji u saopštenju CSS-a u kojem se dodaje da niko ne nadzire rad pojedinih institucija i sigurnosnih agencija kao što su Ministarstvo odbrane BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH, Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu, kao i mnoge druge institucije na nivou države.

"Sve to na određen način svrstava BiH među države koje djeluju bez parlamentarnog nadzora i kontrole svog sektora sigurnosti, te koje se mogu smatrati tek nedovršenim demokratijama ili demokratijama u nastajanju", piše Centar za sigurnosne studije BiH spominjući dalje jedno od gorućih pitanja vezanih za nepostojanje parlamantarnog nadzora.

"U cilju dopinosa međunarodnim miru i sigurnosti u svijetu, prva rotacija pješadijske jedinice Oružanih snaga BiH upućena je u novu misiju podrške mira snaga u Afganistan dana 26. decembra prošle godine, a na osnovu Odluke Predsjedništva BiH donijete tri dana ranije. Članom 6. Zakona o učešću pripadnika OS BiH, policijskih službenika, državnih službenika i ostalih zaposlenika u operacijama podrške miru i drugim aktivnostima u inostranstvu, predviđeno je da ako Parlamentarna skupština BiH ne potvrdi odluku Predsjedništva u roku od 60 dana, odluka će se smatrati odbijenom i obustavit će se sve aktivnosti na njenom provođenju", piše u saopštenju CSS-a u kojem se postavlja pitanje da li BiH može dozvoliti sebi da usljed proceduralnih i neodgovornih politika dođe u situaciju da napravi presedan u oblasti ispunjavanja međunarodno preuzetih obaveza?

CSS predlaže da radi prevazilaženja postojećih nedosljednosti u ovoj oblasti, u narednom periodu donosioci odluka u BiH iznađu zakonsko rješenje koje će utvrditi principe parlamentarnog nadzora i kontrole nad akterima sigurnosti, te uspostave praksu veće odgovornosti i transparentnosti ovog sektora.