BiH
3

Crveni meteo alarm u većem dijelu BiH: Temperature više od 40 stepeni

Piše: A. P.
U pet regija u Bosni i Hercegovini (Banja Luka, Mostar, Sarajevo, Tuzla i Višegrad) uključio se crveni meteo alarm, što znači da su vremenske prilike izuzetno opasne zbog visokih temperatura.

"Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život. Često se informišite o očekivanim meteorološkim uslovima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete vaših državnih tijela u bilo kojim uslovima i budite spremni na vanredne mjere", navodi se u upozorenju.

Iza nas je vrela noć u kojoj je najteže bilo spavati Mostarcima i Neumljanima. U gradu na Neretvi je u dva sata iza ponoći izmjereno 26 stepeni, a u jedinom bh. gradu na moru samo stepen niža temperatura. Na Bjelašnici je bilo 16 stepeni.

Meteo alarm za 29. juli 2013. godine
Meteo alarm za 29. juli 2013. godine

Iz Hidrometeorološkog zavoda FBiH ističu da se danas očekuje toplotni udar, sa jutarnjom temperaturom od 18 do 26, a dnevnom od 35 do 41 stepen.

Prema posljednjem mjerenju jutros u 8 sati najtoplije je bilo u Gradačcu, gdje je izmjereno 28 stepeni, u Neumu 26, a u Mostaru 25. U Sarajevu se temperatura popela do 21 stepen, a danas će ići maksimalno do 37.

Još danas pronađite dobar hlad i zaštitite se adekvatnom odjećom, jer dobre vijesti stižu nam u noći sa ponedjeljka na utorak. Već krajem današnjeg dana očekuje se postepeno naoblačenje, a tokom noći trebala bi pasti kiša, ponegdje praćena grmljavinom.

U utorak ujutro još ponegdje na istoku BiH može biti slabe kiše, a u ostatku dana u cijeloj zemlji preovladavat će sunčano vrijeme uz temperaturu do 35 stepeni na jugu.

U srijedu, kao i do kraja sedmice, bit će suho, stabilno i sunčano, ali bez ekstremnih vrelina, odnosno sa jutarnjom temperaturom od 12 do 18, na jugu do 23, a dnevnom od 27 do 34 stepena.