Svečanost 19. decembra
0

Crveni križ FBiH obilježava stoljeće humanosti

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Sloganom "Stoljeće humanosti u BiH" Crveni križ FBiH obilježava sto godina Crvenog križa u BiH i 15 godina djelovanja Crvenog križa Federacije BiH, te tako ukazuje na potrebu daljnje brige o čovjeku kroz univerzalne principe, prije svega humanost i solidarnost.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Generalni sekretar CKFBiH Namik Hodžić kazao je tim povodom da su od 1. do 20. decembra, planom obilježavanja obuhvaćeni informativno-promotivni, zdravstveni, edukativni i ostali sadržaji

Završna manifestacija obilježavanja planirana je za 19. decembar u BKC-u u Sarajevu.

Na svečanosti još jednom će ukazati na značaj te organizacije, zahvaliti pojedincima, institucijama i stanovništvu te dodijeliti priznanja i zahvalnice. Tada će biti prezentirana i prigodna monografija, te upriličena izložba fotografija "15 godina Crvenog križa FBiH".

U edukativnom dijelu, prvenstveno volonteri ukazat će na značaj edukacije iz prve pomoći, a sutra, na Svjetski dan volontera, vježbama širom FBiH prezentirat će stečeno znanje. Na federalnom takmičenju, 8. decembra u Novom Travniku, ukazat će na važnost upozoravanja na opasnost od mina.

Namik Hodžić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Namik Hodžić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Putem socijalnih programa, u dvije sedmice, distribuirat će 500 paketa hrane i higijenskih potrepština za najugroženije stanovništvo, te školski pribor za određene institucije.

Hodžić ističe da je Crveni križ FBiH izrastao u partnera organima vlasti s javnim ovlaštenjima u promociji zdravlja, socijalnoj zaštiti, zdravstveno-humanitarnom odgoju i obrazovanju.

Ivo Juričević (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ivo Juričević (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predsjednik CKFBiH Ivo Juričević podsjetio je da raspoloživi arhivski dokumenti pokazuju da je 1912., u različitim dijelovima BiH, godina početka organiziranog djelovanje Crvenog križa u BiH. Zahvalio je profesionalcima i volonterima koji su u proteklom periodu doprinijeli prezentiranju principa i aktivnosti Crvenog križa.