BiH
0

Crnogorska vlada građanima uputila deklaraciju o neovisnosti

FENA
Vlada Crne Gore uputila je u četvrtak navečer crnogorskim građanima Deklaraciju o neovisnosti, u kojoj se navodi kako je "neovisna država preduvjet da građani odlučuju o sebi i svojoj budućnosti, da je garancija privrednog prosperiteta zasnovanog na poštivanju i zaštiti prava vlasništva i slobode poduzetništva, kao i ostvarivanja načela vladavine prava i bržeg uključivanja Crne Gore u evropske i euroatlantske integracije".

Deklaracija je, kako je obrazloženo, upućena polazeći od jednoglasno usvojene Odluke o raspisivanju referenduma o državno-pravnom statusu Crne Gore i ustavnih ovlasti i odgovornosti koje ima u državotvornom procesu.

"Slobodno izražena volja građana osnova je stvaranja neovisne i međunarodno priznate države Crne Gore. Ona će biti tekovina svih njenih građana, bez obzira na njihovo političko ili bilo koje drugo opredjeljenje", kaže se u Deklaraciji crnogorske vlade.

Poručeno je da će Crna Gora biti izgrađivana kao demokratska država, na poštivanju ljudskih prava i sloboda, uvažavanju svih međunarodno priznatih standarda, na socijalnoj pravdi i ravnopravnosti svih građana.

"Strateški interes Crne Gore ostaje članstvo u Europskoj uniji i NATO-u. On će biti dostignut dosljednim ostvarivanjem svih standarda na političkom, gospodarskom i sigurnosnom planu, koji su uvjet za europske i euroatlantske integracije", navodi se u Deklaraciji.

Kao neovisna država Crna Gora će nastaviti prijateljsku i blisku suradnju sa Srbijom, a u ostvarivanju tog cilja, imat će otvorenu granicu prema njoj, kako bi osigurala slobodan protok ljudi, roba, usluga i kapitala, bez administrativnih prepreka.

"Crna Gora, kao dio porodice europskih država, bit će prijateljski i miroljubivo otvorena prema svim drugim državama, a posebno prema susjedima", kaže se u Deklaraciji.

Nastavljajući tradiciju i afirmirajući Crnu Goru kao multietničku, multivjersku i multikulturnu zajednicu, bit će osigurano i dosljedno ostvarivanje i zaštita manjinskih prava i sloboda prema najvišim međunarodnim standardima.

"Institucionalno i mjerama tekuće politike, Crna Gora će učiniti još sadržajnijom suradnju s dijasporom i stvoriti uvjete za njeno puno sudjelovanje u društvenom i ekonomskom životu Crne Gore", navodi se u Deklaraciji.

"Država Crna Gora stvarat će uvjete za racionalno i efikasno korištenje prirodnih, ljudskih i svih drugih potencijala u cilju podizanja životnog standarda primjerenog Europi XXI. stoljeća", zaključeno je u dokumentu vlade Crne Gore upućenom crnogorskim građanima.