BiH
0

Crnadak o jučerašnjem hapšenju službenika MVP: Uskoro ćemo započeti postupak suspenzije

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar vanjskih poslova Igor Crnadak na današnjoj konferenciji za medije rekao je da je jučer dobio usmeno obavještenje o hapšenju jednog uposlenika Ministarstva vanjskih poslova BiH u akciji kodnog naziva CD.

“Obaviješten sam da je uhapšen jedan službenik ovog ministarstva koji je radio na poslovima konzularnog savjetnika u Ambasadi BiH u Francuskoj. Radi se o zajedničkoj akciji Tužilaštva BiH i nadležnih agencija iz Francuske”, rekao je Crnadak.

On je potvrdio da je MVP BiH bilo uključeno u akciju te su, u okviru svojih nadležnosti, poduzeli sve što je bilo neophodno za uspješan završetak ove akcije.

“Ja danas želim da kažem da najveći broj naših diplomata i državnih službenika radi svoj posao vrlo časno i pošteno. Svi pojedinačni slučajevi korupcije i zloupotrebe moraju biti i bit će sankcionisani. MVP neće tolerisati ni najmanji oblik korupcije, a kamoli krivična djela kao što se radi u ovom slučaju”, rekao je Crnadak.

Prema njegovim informacijama, službenik Ambasade BiH U Parizu počinio je više krivičnih djela vezanih za nezakonito izdavanje putnih isprava i omogućavanje boravka pojedinim osobama u Francuskoj.

Crnadak je rekao da će, nakon što bude i zvanično obaviješten od Tužilaštva BiH, započeti proceduru suspenzije.

Ministar vanjskih poslova BiH nije mogao govoriti o imenu osobe koja je jučer uhapšena.

Podsjećamo, prema nezvaničnim informacijama, radi se o Velidu Hamdičeviću.