BiH
3

Crnadak: Ništa od priznavanja Kosova u ovom mandatu, a ni od ukidanja viza

Anadolija
Igor Crnadak
Igor Crnadak
Bosna i Hercegovina nije priznala Kosovo i to pitanje se neće otvarati i tretirati za vrijeme trajanja mandata aktuelne vlasti, izjavio je danas za Anadolu Agency (AA) Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine. 

On je negirao i da će u narednom periodu na sjednicama Vijeća ministara BiH jedna od tema biti ukidanje viza za građane Kosova.

"Bosna i Hercegovina hoće učiniti sve da olakša kretanje građana, roba i usluga da bi se omogućilo što normalnije funkcionisanje, ali o ukidanju viza se neće raspravljati. Građanima Kosova vize nije ukinula ni Evropska unija", kazao je Crnadak.

Na Poslovnom forumu Bosna i Hercegovina - Kosovo, koji se prvi put održava u Sarajevu nakon 2008. godine, od kada je Bosna i Hercegovina uvela vize za građane Kosova, ukazano je kako bh. privreda dnevno gubi milion eura zbog viznog režima. 

Kao reciprocitet na odluku BiH, Kosovo je krajem 2013. godine uvelo vize za građane Bosne i Hercegovine. 

O koliko komplikovanom postupku se radi najbolje govori podatak da građani sa prebivalištem na Kosovu po vizu moraju u Skoplje u Makedoniju, a građani BiH u Tiranu, u Albaniju ili u Zagreb, u Hrvatsku. 

Prema podacima Ministarstva vanjskih poslova BiH, tokom ove godine za državljane Kosova izdato je 612 viza, a niti jedan zahtjev nije odbijen.