BiH
3

Crnadak: Cvijanović je obmanula javnost, nije joj stalo do saradnje

Klix.ba
Igor Crnadak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Igor Crnadak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak reagovao je na istup premijerke Republike Srpske Željke Cvijanović u Narodnoj skupštini RS.

"Jučerašnjim nastupom u Narodnoj skupštini Republike Srpske predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ponovo je obmanula javnost i još jednom pokazala da joj nije stalo do saradnje sa srpskim predstavnicima u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine. Tvrdnja gospođe Cvijanović da srpski ministri blokiraju sredstva u iznosu od 71 milion KM po osnovu ruskog klirinškog duga je netačna, jer nikakav novac po tom osnovu nije doznačen. Kada se ova tema nađe na dnevnom redu Vijeća ministara, ja ću postupiti u skladu sa zakonom i interesima Republike Srpske, koja će sigurno dobiti sredstva koja joj pripadaju", poručio je Crnadak.

On je dodao i da je Cvijanović također obmanula javnost tvrdnjom da se slična stvar desila i prilikom odobravanja sredstava Svjetske banke, jer taj slučaj nije ni bio na Vijeću ministara, već ratifikaciju sporazuma nije prihvatio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

"Količina manipulacije i drskosti koju je pokazala gospođa Cvijanović je još veća kada se zna da za ratifikaciju sporazuma sa Svjetskom bankom nisu glasali poslanici SNSD-a, čiji bi glasovi bili dovoljni za pozitivan ishod glasanja. Ovom prilikom još jednom naglašavam svoju spremnost za saradnju sa institucijama Republike Srpske po svim pitanjima koja su značajna za RS, ali je takva saradnja nemoguća dok je pojedinim najvišim funkcionerima Republike Srpske stranačka dnevnopolitička korist važnija od interesa Republike Srpske", saopćio je Crnadak.