BiH
25

Crkva na Dobrinji: Bit ćemo sretni ako se otvori za dvije godine

Piše: I.P.
Na samoj entitetskoj liniji u sarajevskom naselju Dobrinja već četiri godine niče franjevačka crkva kojoj se za sada ne nazire svečano otvorenje.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Pored Osnovne škole "Osman Nuri Hadžić“ na Dobrinji IV nalazi se betonski objekat koji krstom na samom vrhu otkriva da se radi o crkvi ili bar budućoj crkvi. Naime, Crkva sv. Franje nalazi se pod gradnjom već duži niz godina, a sve zbog manjka sluha lokalnih, ali i vlasti na višim nivoima.

Dobrinjska župa broji preko 600 vjernika koji još uvijek nemaju adekvatan prostor za obavljanje vjerskih dužnosti.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Pastoralni centar i župa svetog Franje Asiškog na Dobrinji započeta je sa gradnjom u oktobru 2010. godine kada su se zakopali temelji i podrum župne kuće. Do konca godine urađena je podrumska ploča, a nakon pauze nastavljeni su radovi na župnoj kući i pučkoj kuhinji koja je u sklopu kuće", rekao je za Klix.ba župnik fra Petar Karajica.   Do 2012. uspjeli su dovršiti župnu kuću, a paralelno se radilo i na crkvi nad kojom se trenutno vrše radovi faze zatvaranja objekta – postavljanje vanjskih prozora i unutrašnjih instalacija.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Nažalost kriza je uticala na početak radova. Sami građevinski radovi bili su predviđeni da traju jednu godinu, a to je kod nas potrajalo skoro četiri godine. Ne znam kada će biti otvorena. Razočaran sam mnogim institucijama naše države, a pomagali su nam uglavnom stranci. Pomogli su više u gradnji pučke kuhinje gdje se hrane naši ljudi, naši sugrađani, nego je to bio kanton, grad ili država. Ipak, postoje časni izuzeci", rekao je Karajica dodavši da je lokacija crkve izuzetno značajna jer zbog entitetske linije ona može igrati ulogu spajanja ljudi

Zahvaljujući Caritasu iz Irske omogućeni su završni radovi na pučkoj kuhinji koja je i otvorena. Nakon toga je pripremljen molitveni prostor tako da se u septembru i oktobru 2012. godine napustili atomsko sklonište koje se koristilo sedam godina. Molitveni prostor je sada premještennu podrum župne kuće.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
  1. godine crkva je dobila zvono koje se po prvi put oglasilo na Polnoćku 24. decembra, a od tada ono se čuje svaki dan. Karajica ističe da bi bio sretan kada bi se crkva otvorila u naredne dvije godine, a i sam je podstanar u samostanu sv. Pavla u Nedžarićima.