BiH
0

CRA usvojila ukidanje etničkih prefiksa u nazivima RTV stanica

Klix.ba
Na redovnoj sjednici održanoj 22.09.2003. godine, Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije (CRA) donijelo je odluke na dokumente koji su u proteklom periodu bili na javnim konsultacijama.

1. Pravilo o medijskoj koncentraciji i pluralizmu

Vijeće CRA je, u svjetlu zaključaka postignutih tokom procesa javnih konsultacija, razmatralo dostavljene prijedloge na Pravilo o medijskoj koncentraciji i pluralizmu. Kako bi potreba za donošenjem ovakvog pravila bila što jasnije predstavljena javnosti, Vijeće je zahtijevalo da se urade dodatne analize vezane za regulaciju ovog pitanja. U međuvremenu, Vijeće CRA ostaje pri odluci da privremena zabrana na prenos dozvola ostaje na snazi do okončanja rada na dodatnim analizama.

2. Pravilo o javnom emitovanju – javne RTV stanice sa etničkim predznacima

Članovi Vijeća CRA usvojili su Pravilo o ukidanju etničkih prefiksa u nazivima javnih radio i televizijskih stanica. Prema definiciji sadržanoj u ovom Pravilu, stanica ne smije sadržavati u zvaničnom nazivu bilo kakav predznak, odrednicu, simbol ili znak koji može dovesti do toga da takva stanica bude posmatrana kao isključivi domen jedne etničke ili nacionalne skupine. Odluka uključuje izmjene u zvaničnoj registraciji kao i u prezentaciji i/ili imidžu stanice. Proces zvanične izmjene naziva javne radio i televizijske stanice će početi u roku od mjesec dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

3. Član 46 Zakona o komunikacijama Nakon sprovedenih javnih konsultacija koje su prošle bez i jednog komentara javnosti, Vijeće CRA je usvojilo dokument o članu 46 Zakona o komunikacijama. Prema ovom članu CRA je ta koja je nadležna da izrađuje pregled povreda i odgovarajućih kazni. Ovaj dokument će se zvanično proslijediti Vijeću ministara BiH na usvajanje, kako je predviđeno Zakonom o komunikacijam, i tek onda biti uvršten u CRA Procedure o vođenju slučajeva.

4. Smjernice u vezi pristojnosti i uljudnosti i prava na odgovor

Vijeće CRA je usvojilo smjernice u vezi pristojnosti i uljudnosti i prava na odgovor, koje su prvenstveno sačinjene da pomognu stanicama u boljem razumjevanju interpretacije članova 1.2 Pristojnost uljudnost i 2 Pravo na odgovor Kodeksa o uređivanju RTV programa i osiguraju da se novinari i urednici ponašaju u skladu sa navedenim članovima. Smjernice će pomoći RTV stanicama, a posebno rukovodećem kadru i novinarima u pružanju potpune i jasne slike o tome kako da najbolje usklade svoju uređivačku politiku sa članovima 1.2 i 2.

Pored navedenih dokumentata, Vijeće CRA je razmatralo i žalbu Privredne Komore Kantona Sarajevo na Odluku CRA o odbijanju zahtjeva za izdavanje Opće dozvole za pružanje internet usluga. Vijeće je žalbu Privredne komore odbilo kao neosnovanu.