Sporazum akademija
63

Čović: Za napredak nam je potrebna kompetentnost, moramo mijenjati svijet

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Hrvatska Akademija za nauku i umjetnost u BiH organizirala je okrugli sto pod nazivom "Saradnja nauke i privrede kao temelj jačanja konkurentnosti", nakon kojeg je održano i svečano potpisivanje sporazuma o saradnji između Hrvatske Akademije za nauku i umjetnost u BiH i Akademije tehničkih nauka Hrvatske.

Potpisivanju je prisustvovao i član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

On je kazao kako je sretan da su dvije akademije dostigle taj nivo saradnje koji može proizvesti ekonomsku konkurentnost te da je osnova svega kreativnost i inovativnost koju treba dići na nivo koji je primjeren onima s kojima se želimo vezati u integracijske procese.

"Treba nam kompetentnost onih koji prolaze tehničke nauke, ali općenito u visokom obrazovanju... Ova pomagala koja ste vi stavili ispred mene, koja su dio veze i komunikacije s javnošću, za deset godina će izgledati potpuno drugačije, a danas izgledaju kao tehnološki vrh. To je dinamika kojom mi moramo promijeniti svijet i ne smijemo zaostati za našim okruženjem", izjavio je Čović.

Vladimir Androšec, predsjednik Akademije tehničkih nauka Hrvatske, kazao je kako već danas organizacijom okruglog stola ispunjavaju jedan od ciljeva ove saradnje.

"Tehnološke novosti su ono bez čega mi ne možemo. Danas se svijet vrti oko toga i ako izostanemo iz te utakmice bit ćemo u velikim problemima. Posebno jer je sada krenula industrija 4.0, umjetne inteligencije i robotizacije, koja će za pet ili deset godina potpuno promijenit svijet", kazao je Androšec.

Jakov Pehar, predsjednik Hrvatske akademije za nauku i umjetnost u BiH, kazao je kako su na današnjim dešavanjima prisutni i privrednici te da je preduslov da oni koji rade u obrazovnom sistemu shvate potrebe tehnološkog razvoja.

"Cilj svih projekata je ublažavanje demografske krize koja je uzela maha", izjavio je Pehar.