BiH
0

Čović: Vidjet ćemo koliko ima realnosti u mom optimizmu

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović kazao je danas u Sarajevu da je zadovoljan sastankom s visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini i evropskim komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom s predstavnicima političkih partija u BiH.

Istakao je da su svi okupljeni lideri vrlo jasno istakli da žele svoje mjesto na putu ka EU dodajući da je to neupitno.

"Potrebno je da napravimo izjavu do kraja godine koja će proći parlamentarnu proceduru, nakon čega bi se sve posmatralo s više optimizma", naglasio je.

Smatra da nema velikih razlika u načelima političkih lidera, ali da će razlike biti vidljive nakon što se dođe do suštinskih pitanja koja su politički lideri davali kao odgovore u predizbornoj kampanji.

"Da bi zaživjelo sve ovo o čemu smo razgovarali, potrebno je to sve staviti na dnevni red, a to su izborni zakoni, presude domaćih i stranih sudova i mnoga druga pitanja", poručio je.

Također je naglasio da je optimističan te da je vrijeme da se lideri počnu baviti realnim životom u BiH, dodajući da je potrebno napraviti i nužnu reorganizaciju, odnosno izbjeći zamke izbornog zakona u BiH.

"To su aktivnosti koje će uslijediti nakon nekog vremena. U ovoj fazi smo kazali da trebamo ubrzano uspostaviti vlast i pokrenuti sve procese u BiH, a vidjet ćemo koliko ima realnosti u mom optimizmu", zaključio je.

Mogherini i Hahn doputovali su danas u službenu posjetu BiH u okviru koje su razgovarali sa čelnicima institucija BiH, stranaka i članovima organizacija civilnog društva s kojima su razgovarali o reformama i procesu evropskih integracija BiH.

Mogherini je uoči posjete Sarajevu kazala da BiH, nakon nedavno održanih izbora, ima priliku da ponovo nastavi proces reformi da bi odgovorila na očekivanja građana i nastavila svoj put ka EU.