BiH
0

Čović: Ostajem član Predsjedništva BiH

NINA
Dragan Čović, član Predsjedništva BiH, neće se povući s te dužnosti usprkos činjenici da će pred Sudom BiH biti procesuiran za zlopotrebu položaja i pronevjeru proračunskih sredstava dok je obnašao dužnost federalnog ministra financija.

''Ostajem član Predsjedništva BiH po volji onih koji su me izabrali na ovo mjesto. Njih nipošto ne želim izdati, razočarati i iznevjeriti. Toliko je pritisaka bilo da mi uistinu nije ostavljena mogućnost da u normalnoj atmosferi doživim ovu državu kao demokratsku. U nekom drugom ambijentu bilo bi sasvim normalno da Dragan Čović kaže doviđenja poslije prve korektne naznake s korektnim podacima, a kamoli poslije kaznene prijave'', kazao je Čović na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

Pritisak pravosudnih, medijskih i diplomatskih tijela Čović nije doživio kao pritisak na sebe osobno, nego na cijeli hrvatski narod koji predstavlja. ''Zabrinut sam za budućnost države u kojoj se planira, kombiniranjem različitih metoda, jedan narod odstraniti iz BiH pretvarajući ga sustavno iz konstitutivnog u nacionalnu manjinu'', izjavio je Čović.

Osvrćući se na optužnicu hrvatski član Predsjedništva BiH kazao je da želi ostati dosljedan i o pravnim aspektima razgovarati isključivo na sudu, ali da je ona otvorila jednu potpuno novu dimenziju u bh pravosuđu. ''Šokiran sam koliki se broj insinuacija, neprovjerenih detalja i smišljenih laži, bez ikakvog pravnog utemeljenja našlo u optužnici koju je potpisao državni tužitelj. Ponovno angažiranje tajnog svjedoka u osobi osvjedočenog kriminalca šalje potpuno jasnu poruku što se događa ovdje'', rekao je Čović.

On je predstavnicima međunarodne zajednice poručio da, ukoliko ga odluče smijeniti, to treba biti njihovo posljednje korištenje bonskih ovlasti, a sve radi dobrobiti BiH.