BiH
0

Ćopiću pet godina zatvora zbog pranja novca Darka Šarića

FENA
Zoran Ćopić osuđen je pet godina zatvora zbog pranja novca crnogorskog narkobosa Darka Šarića, putem preduzeća u Republici Srpskoj.

Presuda je, nakon skoro 10 mjeseci suđenja, izrečena danas u Okružnom sudu u Banjoj Luci.

Taj sud je u septebru prošle godine potvrdio optužnicu koju je Specijalno tužilaštvo RS-a podiglo protiv Ćopića, te Ljube Mrđena i Drage Nižola zbog produženog krivičnog djela pranje novca u korist odbjeglog crnogorskog narkobosa Darka Šarića.

Mrđen je ranije potpisao sporazum o priznanju krivice i osuđen je na šest mjeseci zatvora, a Nižol je danas osuđen na četiri mjeseca zatvora za produženo kriivično djelo pranja novca, a koji je umiješan iz nehata.

U presudi se potvrđuju navodi optužnice koja je Ćopića teretila da je u toku 2008., pa do polovine prošle godine, udruživanjem s Darkom Šarićem i drugim osobama iz Republike Srbije, protiv kojih se vodi krivični postupak pred Posebnim odjeljenjem Višeg suda u Beogradu zbog krivičnih djela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet droga i produženog krivičnog djela pranje novca, ubacio novac od preprodaje droge u privredne tokove RS-a i Srbije.

Ćopić se tereti da se udruživanjem i s Nikolom Dimitrijevićem iz Beograda i Srđanom Petrovićem iz Novog Sada, protiv kojih su pravosnažno okončani postupci pred Višim sudom u Beogradu zbog produženog krivičnog djela pranje novca, a u dogovoru s Mrđenom i Nižolom, koji su djelovali po njegovom nalogu, putem različitih off-shore kompanija i preduzeća, putem poslovnih banaka, izvršio ubacivanje veće količine “prljavog” novca, stečenog izvršenjem krivičnih djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet droga, a radi prikrivanja njegovog stvarnog porijekla.

Milione "prljavog" novca su integrirali u privredne tokove Republike Srpske i Srbije, između ostalog i kroz kupovinu akcija bijeljinske šećerane, rekla je predsjedavajuća sudskog vijeća Olga Panić iznoseći neke od detalja iz presude.

Specijalno tužilaštvo Republike Srpske zatražilo je ranije da se Zoranu Ćopiću oduzmu predmeti izvršenja krivičnog djela i to: akcije kupljene u “Fabrici šećera” a.d Velika Obarska u Bijeljini, u vrijednosti od 18.379.913 KM, avion “Cessna”, vrijednosti oko 317.000 maraka, kuća u ulici Sretena Stojanovića u Banjoj Luci u vrijednosti 225.000 KM, automobil marke “audi A6, 454.512,03 eura osnivačkog uloga u preduzeću “DTM Relations”, cisterna, kao druge neopokretnosti stečene izvršenjem krivičnog djela.

Ukoliko presuda postane pravosnažna, njemu će biti oduzeta imovina.