Olli Rehn
0

"Cilj je prekinuti zastoj u BiH"

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropski komesar za proširenje Olli Rehn izrazio je danas uvjerenje da će stranački lideri u BiH u narednom periodu veoma ozbiljno raditi, jer su im ciljevi da se prekine zastoj u BiH, podnošenje kredibilne molbe za članstvo u EU na osnovu koje se dobija kandidatura, ali i mnogo brže ukidanje viza, javio je dopisnik Srne iz Brisela.

Rehn je rekao da je, sa šefom švedske diplomatije Carlom Biltdom i zamjenikom američkog državnog sekretara Jamesom Steinbergom, dva dana bio u Sarajevu u pokušaju da ''zemlju izvuče iz političkog ćorsokaka, koji je gura unazad''.

"Određeno vrijeme za dogovore je normalno i potrebno, ako se ono iskoristi za dogovore, ali ako se iskoristi za politički šou kao do sada, onda nema smisla gubiti vrijeme", istakao je Rehn.

On je naglasio da BiH mora biti takva da može da se sama osloni na svoje noge, da sama sebe vodi i efikasno upravlja, kao svaka funkcionalna i suverena zemlja.

"Takva zemlja može dobiti kandidaturu", rekao je evropski komesar za proširenje na jednom skupu o zapadnom Balkanu.

On je naveo da SAD i EU imaju aktivnosti u BiH radi povećanja njene stabilnosti.

''Možda neko pita zbog čega te silne evropsko-američke aktivnosti u Sarajevu? Što mi tamo radimo? Zar sugestija o tome kakve bi ustavne reforme zemlja trebalo da sprovede nije miješanje u unutrašnje stvari?", upitao je Rehn i istakao da se to radi zbog povećanja stabilnosti u BiH u regionu, jer su mir i stablnost ionako godinama najvažniji izvozni proizvod EU.

U vojnoj bazi međunarodnih snaga u Butmiru kod Sarajeva održane su dvije runde pregovora zvaničnika SAD i EU sa predstavnicima političkih stranaka u BiH, radi formiranja funkcionalnijih institucija na državnom nivou kako bi BiH mogla da napreduje ka evroatlantskim integracijama. Pregovori, na kojima su izneseni različiti stavovi stranaka o ključnim reformama, održani su 9. oktobra, te 20. i 21. oktobra.