BiH
0

Čilić: Općinsko vijeće Jablanica donijelo zakonski neutemeljenu i nemoralnu odluku

FENA
"Općinsko vijeće Jablanica na jučer održanoj sjednici donijelo je na zakonu neutemeljenu i nemoralnu odluku o imenovanju stručne Komisije za pitanje legalizacije građevina na području općine Jablanica tipičnim preglasavanjem", saopćio je samostalni vijećnik u Općinskom vijeću Jablanica Idriz Čilić.

On je istakao kako se nezakonitost odluke ogleda u kršenju člana 3. Odluke o postupku i uslovima za legalizaciju građevina izgrađenih bez pravosnažnog odobrenja za građenje koju je Skupština HNK-a donijela u novembru 2005. godine.

Čilić je naveo kako se u članu 3. navedene Odluke izričito navodi da postupak legalizacije provodi nadležni organ, odnosno služba uprave na čijem se području građevina gradi te da je potpuno jasno da postupak legalizacije u okviru svojih poslova i radnih zadataka u općini Jablanica treba da provodi Služba za prostorno uređenje i građenje.

"Nezakonitost formiranja nove komisije ogleda se i u činjenici da je Općinsko vijeće formiralo stalnu Komisiju za prostorno uređenje i ekologiju. Dakle, na već postojeću stručnu komisiju formirana je nova stručna komisija.

Nemoralnost donesene odluke sastoji se u tome što su njeni članovi ujedno i radnici nadležne službe. U Komisiju su imenovani pomoćnica načelnika i šefica službe Alma Pinjić, urbanista u službi Igor Dizdar, pravnica u službi Dženita Šabanović, član prije navedene stalne Komisije za prostorno uređenje Nebojša Manigodić i Marko Cvjetković. Izuzev Marka Cvjetkovića svi ostali članovi su na kakav takav-način bili vinovnici izgradnje nelegalnih građevina i sada trebaju da ih legalizuju", navodi Čilić.

Čilić je dodao kako je bilo logično, a takvi su i bili zahtjevi opozicije, da se Marko Cvjetković, kao stručno lice, pridoda već formiranoj stalnoj komisiji Općinskog vijeća, da služba postupak legalizacije provede prema zakonu, a da Komisija za prostorno uređenje i ekologiju uradi posao prema Poslovniku o radu Općinskog vijeća.

"Želio bi reći da građani trebaju znati da iznos naknade za rad ove nove komisije plaćaju investitori, odnosno podnosioci zahtjeva, a taj iznos će utvrditi općinski načelnik posebnom odlukom", istakao je Čilić.