BiH
0

Cikotić primio ambasadora Moona u nastupnu posjetu

FENA
Selmo Cikotić (Foto: RFE)
Selmo Cikotić (Foto: RFE)
Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić primio je u utorak u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora SAD-a u našoj zemlji Patricka S. Moona, saopćeno je iz Ministarstva odbrane.

Prijemu je prisustvovao i vojni ataše SAD-a u BiH brigadir Michael Schleicher.

Ministar Cikotić upoznao je ambasadora Moona s trenutnim aktivnostima u Ministarstvu odbrane i u Oružanim snagama BiH, s težištem na izvršavanju obaveza koje proizilaze iz dodijeljene misije ISAF-a u Afganistanu i s procesom uništavanja viškova naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o trenutnoj situaciji u BiH i regiji te ulozi i doprinosu SAD-a u konkretnim vidovima podrške i pomoći našoj zemlji na putu priključenja NATO-u i Evropskoj uniji.

S tim u vezi posebno je istaknuta važnost odluke SAD-a da finasijski podrži proces uništavanja viškova naoružanja i municije, što se pozitivno odrazilo na brzinu ovog procesa, koji je jedan od uslova za ulazak BiH u MAP.

Ambasador Patrick Moon je zahvalio na prijemu i izrazio očekivanje da će sadašnja saradnja SAD-a i BiH u svim oblastima, koja je na zavidnom nivou, biti nastavljena i u budućnosti.