BiH
0

CIKBiH: Utvrđeni rezultati prijevremenih izbora u tri općine najkasnije do 19. februara

FENA
Centralna izborna komisija (CIK) BiH će u roku od 15 dana od dana održavanja izbora, odnosno najkasnije do 19. februara, objaviti utvrđene rezultate prijevremenih izbora za načelnike općina Novo Sarajevo, Zvornik i Kalesija/Osmaci.

Na prijevremenim izborima za općinskog načelnika u Novom Sarajevu, prema preliminarnim rezultatima, kandidat SDA Nedžad Koldžo dobio je 4.198 glasova ili 38,62 posto, a slijedi Nedžad Fazlija iz SDP-a s 3.552 ili 32,68 posto.

Kako je Feni izjavila glasnogovornica CIK-a Maksida Bajramović, Komisija će iza 14. februara donijeti odluku koja dva kandidata za načelnika ove općine ulaze u drugi krug brojanja rezultata glasanja.

Do ovog datuma (14. februara), CIK će sačekati još glasove birača putem pošte. Ovih birača registriranih za glasanje za općinskog načelnika Novog Sarajeva ima 492.

U općini Zvornik najviše glasova za općinskog načelnika dobio je Zoran Stevanović - 13.905 glasova ili 56,92 posto, a u općini Kalesija/Osmaci Branislav Bošković ima 900 ili 47,59 posto glasova. Obojica kandidata su iz SNSD-a.

Ovjera izbornih rezultata uslijedit će nakon isteka roka za eventualne prigovore i donošenja odluke od Apelacionog odjela Suda BiH.