Profesor Bruce Hitchner
0

'Cijepanje BiH nije realna mogućnost'

SRNA
Profesor američkog Univerziteta Tufts i direktor projekta Dejtonski sporazum, Bruce Hitchner, izjavio je da u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma treba tražiti održiva rješenja kako bi BiH postala funkcionalna i moderna država.

On je ocijenio da u BiH nije problem u samom Dejtonskom mirovnom sporazumu, već u nespremnosti političara da se dogovore oko provođenja utvrđenih zadataka kako bi BiH postala funkcionalna i moderna država.

"Problem je intepretacije ovog sporazuma. Njime je omogućen razvoj zemlje, njenih institucija i struktura. Postoje i neki nedostaci u Dejtonskom dokumentu, koje bi trebalo otkloniti. Na primjer, njime se ne samo omogućava već i poziva na stvaranje funkcionalne države, što je predviđeno u više članova pomenutog sporazuma", rekao je Hitchner.

On je naveo da postoji mnoštvo problema u okviru ustavne strukture predviđene Dejtonskim sporazumom, ali da je i Ustavom BiH predviđena mogućnost promjena te strukture, kao i stvaranje mehanizama za suočavanje sa ključnim problemima, kao što je disfunkcionalnost BiH kao države.

"Niko međutim ne razmišlja ozbiljno o promjenama izvan dejtonskog okvira, odnosno o njegovom ukidanju. Dakle, treba tražiti održiva rješenja, ali u okviru Dejtona", rekao je Hitchner za Radio Slobodna Evropa.

On je dodao da takozvani "aprilski paket" u tom smislu ima dosta važnih elemenata, kao što je jačanje centralne vlasti, ali bez suštinskog mijenjanje strukture entiteta.

"Oni imaju veoma važnu ulogu u daljem funkcionisanju BiH kao države. Ja verujem da je u narednih nekoliko sedmica moguć sporazum o promjenama koje neće značiti kraj puta, već početak rasprave o ključnim pitanjima", rekao je Hitchner.

On je ocijenio da postoji veliki prostor da se u okviru postojeće strukture zadovolje interesi svih građana BiH, istakavši da "cijepanje" države nije realna mogućnost i da niko u međunarodnoj zajednici nije spreman da to prihvati.

Hitchner je rekao da nema dokaza da je propao pokušaj međunarodne zajednice da pomogne u postizanju sporazuma domaćih aktera u BiH, već da, kako je naveo, naprotiv, tiho i iza scene daje rezultate.

"Napredak je moguć ako međunarodna zajednica igra konstruktivnu, savjetodavnu ulogu kao posrednik", rekao je Hitchner, ocijenivši da je butmirski proces "pomjerio stvari sa mrtve tačke".

On je ocijenio da svi uviđaju da je presudno za budućnost BiH njena uspješna integracija u EU i NATO, a što podrazumjeva njeno reformisanje tako da postane funkcionalna država, koja je u stanju da primjenjuje evropske standarde kao, istovremeno, i entiteti u njenom sastavu.

"Sadašnji proces koji je podstakla međunarodna zajednica ne bi bio moguć bez zajedničkog angažmana SAD i Evropske unije. Drugo, moguće je sporazum o bazičnim ustavnim promjenama", rekao je Hitchner.

On je ocijenio da je to veoma važno, jer bi omogućilo razvijanje institucija neophodnih za proces evropskih integracija.

"Moguć je napredak u narednih šest mjeseci, možda i ranije čak i u vrijeme ove godišnjice Dejtona, u mjeri da se kaže da je Kancelarija visokog predstavnika ispunila svoju misiju i, stoga, da se zatvara", rekao je Hitchner.