BiH
8

Crna statistika: Cijene više, plate niže, a prirodni priraštaj negativan

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Cijene proizvoda i usluga za ličnu potrošnju su u maju ove godine više za 0,4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.
Mlijeko i bezalkoholna pića u maju su poskupjeli za 0,3 posto, dok je ulje pojeftinilo za 3,8 posto, šećer 2,5 posto i gorivo Super98 za 1,8 posto.

Poredeći s mjesecom majom prošle godine najviše su poskupjeli domaće i strane cigarete, pšenično brašno i voda, a zabilježen je i rast cijena hljeba, ulja i mlijeka, dok su pojeftinili šećer, jaja, lijekovi i gorivo.

Cijene životnih namirnica su u odnosu na 2012. godinu više, a plate su niže. Prosječna netoplata u aprilu ove godine iznosila je 824 KM, što je manje za 0,9 posto u odnosu na decembar 2012. godine.

Poredeći s aprilom prošle godine, ostvarena su povećanja plata u pojedinim sketorima, poput administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, finansijske djelatnosti i osiguranja, te sektora stručne, naučne i tehničke djelatnosti.

Broj nezaposlenih u aprilu ove godine je ostao isti i on iznosi 549.567 osoba, među kojima je najveći broj sa VKV i KV kvalifikacijom te NK i SSS.

Stoga ne čudi ni podatak da je prirodni priraštaj negativan. U prva tri mjeseca ove godine rođeno je 7.028 beba, što je u odnosu na isti period 2012. godine smanjenje za 6,18 posto. Umrlo je 9.339 osoba, što je povećanje u odnosu na isti period prošle godine za 4,74 posto.



Uvoz i dalje veći nego izvoz

Trend jaza između uvoza i izvoza je i dalje prisutan. U maju ove godine uvezli smo milijardu i 304 miliona KM, a izvezli 740 miliona KM vrijednosti robe, što znači da smo za 27,6 posto više uvozili. Uvozimo i izvozimo najviše iz Hrvatske, Srbije i Njemačke, dok je zabilježen porast uvoza robe još iz Italije i Slovenije. Najviše izvozimo iz sektora obični metali i proizvodi od običnih metala, a uvozimo mineralne tvari i elektrotehničku opremu.

Turisti i dalje tu

Iako smo najsiromašnija zemlja u Evropi, turisti nam i dalje dolaze. U aprilu je zabilježen rast posjeta za 22,87 posto u odnosu na mart ove godine i 12,5 posto u odnosu na april prošle godine. Hrvatski, turski i srbijanski turisti i dalje su najčešće u BiH, ali najduže po broju noćenja ostaju turisti iz Kipra, Rusije, Kuvajta i Indije.