BiH
13

Četiri policajca "izbacili" mladića iz tramvaja jer nije pokazao kartu

Piše: E. G.
Pripadnici sarajevske policije danas su iz tramvaja silom izveli mladića koji nije imao voznu kartu, a nakon što su ih pozvali kontrolori GRAS-a.

Jasmin Čustović, koji se u tom momentu zadesio u tramvaju, sve je snimio mobitelom i snimak ustupio našoj redakciji. Na snimku se jasno vidi kako četiri uniformisana policajca na silu izvlače mladića iz tramvaja, dok ostali građani negoduju i viču: "Pusti ga, pusti ga".

Sve se odvijalo na tramvajskoj stanici kod Kampusa Univerziteta u Sarajevu, gdje se nalazi i Policijska stanica Novo Sarajevo. Kako nam je kazao Čustović, policajci su ovog momka priveli nakon izvođenja iz tramvaja.

"Prije hapšenja revizori su tražili od mladića da izađe iz tramvaja, jer nije pokazao kartu. Odbio je izaći jer nijedan putnik prije njega nije pokazao kartu te su, iz nepoznatih razloga, revizori GRAS-a zaustavili tramvaj i zvali policiju. Policija je došla tek nakon 10 minuta, čime je bio blokiran kompletan tramvajski saobraćaj. Stvorio se red tramvaja na relaciji Kampus - Pofalići. Nakon što je policija došla, brutalno je pokušala izbaciti studenta tako što su ga pripadnici MUP-a trgali sa rukohvata. Pitao sam revizora: 'Osjećaš li se sretnim, jesi li išta lijepo postigao svojim postupkom? Izbacio si silom studenta koji se školuje, blokirao si saobraćaj, stvorili ste stres svim putnicima, ženama, djeci, da bi dokazali šta, kome? Ne znam u kojoj državi policija čupa i trga studente jer nemaju kartu, ne znam do kada će građani BiH tolerisati ovakvo ponašanje organa vlasti koji bi trebali štititi sve građane, imati razumijevanja prema studentima u ovakvoj situaciji, da ako se traži karta, svima se traži na isti način, a ne izabrati pojedinca na kojem će se pokazivati primjer", kazao je za Klix.ba Čustović, ogorčen ovakvim ponašanjem policije.

Zatražili smo i komentar od glasnogovornika MUP-a Kantona Sarajevo Irfana Nefića, koji nam je kazao da nije obaviješten o ovom slučaju, ali da ćemo odgovor dobiti sutra nakon pismenog upita.

Podsjećamo da smo prije nekoliko sedmica objavili snimak na kojem se vidi kako kontrolori karata pokušavaju oteti kameru mladiću koji ih je snimao tokom pregleda karata grupi stranih turista.