Vilsonovo šetalište
0

Centralna proslava u povodu Svjetske sedmice dojenja

Sarajevo-x.com
U povodu Svjetske sedmice dojenja, Udruženje DjeCa organizirat će u nedjelju centralnu proslavu na Vilsonovom šetalištu na kojoj će biti dodijeljena nagrada za najbolju priču o temi dojenje.

U saopćenju za javnost navodi se da je cilj organizatora bh. javnost informirati o niskoj stopi dojene djece i ranom prestanku dojenja, što ima negativne zdravstvene i društvene posljedice za žene, djecu i okolinu te rezultira većim troškovima za zdravstvenu njegu.

Za djecu će na Vilsonovom šetalištu biti pripremljene likovne i plesne radionice Kreativnog centra Dječije carstvo, a Cinema City nagradit će najuspješnije ulaznicama za projekcije novih filmova.

"Trudnice i mame dojilje, te sve sadašnje i buduće mame mogu sudjelovati u radionicama o dojenju, koje su za njih pripremile Mame savjetnice za dojenje Udruženja DjeCa i IBLCE savjetnica Adisa Hotić iz Centra Fenix iz Sanskog Mosta", navodi se.

Na centralnoj manifestaciji bit će prezentirana i baby masaže, kao prva pomoć u slučaju grčeva kod djece. BabySaurus radionica za izradu platnenih pelena i nosiljki za bebe prezentirat će rad i održati Radionicu o platnenim pelenama i nosiljkama za bebe.

Fit mama Studio podržat će obilježavanje Svjetske sedmice dojenja i prezentirati trudnicama program pod nazivom "Instant fitnes rješenje za uobičajene trudničke tegobe", koji se sastoji od vježbica baziranih na principima yoge.

Na manifestaciji će biti organizirano i prikupljanje sredstava za pokretanje SOS-telefona na kojem će educirane volonterke pružati informacije u vezi s pomoći u dojenju (bez medicinskih savjeta).

Volonteri Udruženja DjeCa organizirat će i malu školu o važnosti upotrebe autosjedalica, u okviru kampanje projekta "Autosjedalica od rođenja!".

Obilježavanje Svjetske sedmice dojenja ove godine Udruženje DjeCa počelo je u julu kampanjom "Dojenje je in -zajedno do cilja!"