Sastanak u parlamentu
1

Centralna izborna komisija nabrojala šta je sve potrebno za poštene izbore

I. M.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Centralna izborna komisija BiH razgovarala je sa članovima oba doma Pralametarne skupštine BiH o prijedlogu izmjena izbornog zakonodavstva.

U skladu sa zaključkom sa 14. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održane 21. decembra 2023. godine, danas je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine razgovarala sa predstavnicima klubova političkih stranaka u Parlamentarnoj skupštini BiH (sa poslanicama/poslanicima i delegatkinjama/delegatima) radi predstavljanja prijedloga za izmjene izbornog zakonodavstva i prijedloga za usvajanje paketa integriteta izbornog procesa (uvođenje novih tehnologija u izborni proces), za rješavanje izbornih sporova i prijedlozi za unaprjeđenje.

Na sastanku je ukazano na potrebu za hitnim izmjenama Izbornog zakona BiH kojim bi se situirale nove odredbe u vezi uvođenja novih izbornih tehnologija u Izborni proces u BiH (verifikacija i autentifikacija birača, uređaji u procesu glasanja, brza transmisija rezultata i sl.)

Također, naglašeno je da su za nova rješenja u oblasti digitalizacije izbornog procesa, pored osiguranja zakonodavno-pravnog okvira, neophodna značajna finansijska sredstva i obučeni kadrovi u oblasti IT tehnologija, istraživanje tržišta, provođenje javne nabavke, imenovanje neovisne vanjske revizije koja će kontrolirati i nadzirati dobavljača opreme i usluga, regrutiranje, edukacija i certificiranje osoblja, osiguranje sigurnosti sistema i njegove otpornosti na kibernetičke napade, adekvatna obuka članova biračkih odbora i izbornih komisija, kao i obavezno testiranje opreme putem Pilot projekta.

Na sastanku je ukazano i na potrebu osiguranja visokog nivoa interoperabilnosti i profesionalne saradnje više državnih institucija te formiranja koordinacionog tijela za praćenje cijelog procesa, kao i formiranje državnog tima za odgovor na moguće kompjuterske incidente.