BiH
17

Centar za transplantacijsku medicinu poticaj za istinski razvoj medicine u BiH

FENA
Lada Sarajlić (Foto: Klix.ba)
Lada Sarajlić (Foto: Klix.ba)
Brza, adekvatna i vrhunska medicinska usluga za pacijente, glavna je namjera Centra za transplantacijsku medicinu FBiH, koji je ranije ovog mjeseca zvanično otvoren u Sarajevu kao nova upravna organizacija u sastavu Ministarstva zdravstva FBiH.

Direktorica Centra za transplantacijsku medicinu FBiH Lada Sarajlić kaže da je proces transplantacije organa u FBiH zakonski reguliran i objedinjen, vrši se u skladu sa Zakonom o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja iz 2009. godine i podzakonskim aktima predviđenim tim zakonom.

Precizirala je da je prevashodni zadatak Centra uspostava jedinstvenog transplantacijskog programa, vođenje registara osoba koje čekaju darivanje organa i ustanova koje su verificirane za to, registar osoba kod kojih je urađena transplantacija i praćenje rezultata, kao i evidencija o neželjenim događajima i efektima te međunarodnoj suradnji.

Uspostavljen je i informacioni sistem, kako je kazala, koji podrazumijeva uvezivanje 17 zdravstvenih ustanova i institucija u FBiH u program transplantacijske medicine.

"Zahvaljujući tom uvezivanju i bazi podataka urađenoj po uzoru na Hrvatsku, svi podaci zdravstvenih ustanova će biti objedinjeni u Centru. Sistem je zatvoren i siguran", kazala je.

U FBiH djeluju tri klinička centra od kojih je u dva moguće vršiti transplantaciju i eksplantaciju i 13 bolnica koje su tzv. donor bolnice. Imenovani su i koordinatori koji su ključni u svim postupcima vezanim za transplantaciju.

Direktorica Sarajlić pojasnila je da Komisija za transplantaciju, koja djeluje pri kliničkom centru, vrši detaljnu obradu pacijenta prilikom prijave, a informacioni centar omogućava i praćenje zdravstvenog stanja pacijenta. Naglašava da će svi podaci o pacijentu biti zaštićeni i da se vodi računa o njegovoj privatnosti. Tu je i prijava potencijalnog darovatelja sa svim medicinskim podacima i nalazima što je neophodno da bi se osigurali sigurnost i kvalitet organa namijenjenih za presađivanje.

Podsjeća da je lista čekanja dosad vođena u Zavodu za transfuzijsku medicinu FBiH, a ti podaci prebacuju se u informacioni sistem Centra za transplantacijsku medicinu FBiH, a lista će biti jedinstvena za cijelu Federaciju BiH.

Bolnička koordinatorica KCUS-a Edina Lekić kaže da je njen zadatak koordiniranje svih radnji u toku procesa transplantacije - od prijavljivanja osobe sa sumnjom na moždanu smrt, utvrđivanje moždane smrti, razgovor sa obiteljima, do aktivnosti kad krene transplantacija. Ona kaže da će im uspostava Centra umnogome olakšati rad. Ističe da, nažalost, nemaju dovoljno pristanaka na doniranje organa te podsjeća da bi im to smanjivalo liste čekanja u FBiH.

Koordinator transplantacijskog centra Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Boris Matić kaže da se ta ustanova trenutno bazirana na razvoj eksplantacije. U tom smislu sarađuju s KCUS-om i kliničkim centrima u Hrvatskoj da bi se što prije startalo s procesom razvoja eksplantacije prvenstveno bubrega i jetre, potom srca i rožnjače.

"Centar za transplantaciju FBiH omogućit će nam da što kvalitetnije radimo i što bolju povezanost na nivou FBiH i dalje, u budućnosti sa Eurotransplantom", kazao je dr. Matić.

Federalni ministar zdravstva Rusmir Mesihović kaže da uspostavljanje Centra nije bilo nimalo lak posao, ali i izražava uvjerenje da se trud isplatio.

"Otvaranjem Centra zaokružili smo proces kojim smo u potpunosti definirali djelovanje cjelokupnog sistema transplantacije organa u FBiH. Ovo je ogroman iskorak naprijed i značajan poticaj za istinski razvoj transplantacijske medicine i medicine u BiH", kazao je ministar.

Izrazio je nadu da će u dogledno vrijeme biti uspostavljeno i državno tijelo za liječenje transplantacijom koje će BiH i svim njenim građanima omogućiti direktan ulazak u "Eurotransplant", organizaciju koja pomaže transplantacijskim centrima, laboratorijima i donorskim bolnicama koje međusobno surađuju u sedam zemalja, a među njima je i Hrvatska.

Mesihović ističe da taj sistem ima sve preduvjete da bude efikasan. Daljnji razvoj, kaže on, zavisi od samih zdravstvenih profesionalaca, ali i od nivoa kolektivne svijesti stanovništva o značaju doniranja organa i transplantacije organa u svrhu liječenja.

"Prema istraživanju koje smo proveli, od sto ljudi 20 bi primilo organ, samo bi tri dalo organ", kaže on.

Prema riječima ministra Mesihovića, uspostavljanjem sistema ovakve vrste Hrvatska je sa zadnjeg mjesta po broju urađenih transplantacija u Evropi, prošle godine postala vodeća u svijetu.

Centar za transplantacijsku medicinu FBiH djeluje u sastavu Federalnog ministarstva zdravstva, koordinira cjelokupni program transplantacijske medicine u FBiH i informatički je uvezan sa 17 zdravstvenih ustanova odnosno institucija koje sudjeluju u programu transplantacije.

Prema federalnom Zakonu o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja koji je usvojen 2009. godine kod nas je moguća kadaverična (presađivanje organa sa preminule osobe na živu) uz pristanak obitelji te transplantacija organa od živog srodnika. U toku su i pregovori s državnim Ministarstvom odbrane da bi u slučaju potrebe ljekarski timovi imali na raspolaganju i helikopter.

U Federaciji BiH, i to prvenstveno u UKC Tuzla, radi se transplantacija bubrega, rožnjače, jetre, te hematološke transplantacije. Prema dostupnim podacima, u FBiH na transplantaciju bubrega čeka 257 ljudi, a osam za jetru.