Otvoren poziv
170

Centar za obrazovne inicijative Step By Step i ove godine nagrađuje inovativne nastavnike

B. R.
COI Step By Step nagrađuje inovativne nastavnike (Foto: COI Step By Step)
COI Step By Step nagrađuje inovativne nastavnike (Foto: COI Step By Step)
Centar za obrazovne inicijative Step By Step nastavlja kontinuitet te će i ove godine biti dodjeljene nagrade za inovativne nastavnike u pet kategorija.

Bit će nagrađeni u sljedećim kategorijama:

  • Odgajatelj u predškolskom odgoju i obrazovanju;

  • Učitelji razredne nastave u osnovnim školama;

  • Predmetni nastavnici u osnovnim školama;

  • Predmetni nastavnici u srednjim školama;

  • Stručni saradnici na svim nivoima odgoja i obrazovanja - pedagozi, pedagozi/psiholozi, psiholozi, direktori, asistenti u nastavi, stručni saradnici poput logopeda, defektologa i rehabilitora te ostalih koji su povezani sa obrazovanjem.

Kako su saopćili iz Centra za obrazovne inicijative Step By Step, nagrada se dodjeljuje za doprinos unapređenju odgoja i obrazovanja, sa posebnim fokusom na razvoj kritičkog mišljenja, kreativnosti, primjene naučenog i socijalnih kompetencija, doprinos ekološkoj pravdi i održivoj budućnosti, kroz inovativne prakse i pristupe.

Sve potrebne informacije o prijavi na konkurs se nalaze na web stranici COI Step By Stepa.

Krajnji rok za slanje prijava je 1.11.2021. godine. Do tada, bit će održana i online info sesija za sve zainteresirane 13.9. ove godine sa početkom u 12 sati.

"Nagrada za inovativne nastavnike prepoznaje i promovira one pojedince i pojedinke koji daju nemjerljiv doprinos razvoju odgoja i obrazovanja, predane i posvećene profesionalce koji svaki dan u vrtiću ili školi pretvaraju u čarobnu avanturu učenja i otkrivanja. NIN je osmišljen s ciljem promoviranja važnosti nastavničke profesije i njene uloge u razvoju društva i svih drugih profesija", rekao je Nedim Krajišnik, izvršni direktor Centra za obrazovne inicijative.

Pobjednici svih pet kategorija bit će nagrađeni plaketom i novčanom nagradom.

Od 2019. NIN je partner Svjetske nagrade za nastavnike (Global Teacher Prize) koju organizuje i implementira Varkey Foundation, a glavna nagrada je milion dolara.

Pobjednici u svakoj kategoriji zajedno sa Centrom za obrazovne inicijative pripremaju aplikaciju za ovu prestižnu nagradu i za tekući nominacijski period. Dobtinici Nagrade za inovativne nastavnike i nastavnice ostvaruju pravo na direktni prolazak u drugi krug ovog takmičenja, saopćili su iz Centra za obrazovne politike Step By Step.