BiH
0

Centar za humanu politiku upozorava na ugrožavanje ravnopravnosti građana u Doboju

FENA
Predsjednik Centra za humanu politiku iz Doboja Momir Dejanović uputio je danas otvoreno pismo glavnom okružnom tužiocu u Doboju Salihu Memić, ukazajuć kako čelnici opštinske vlasti u Doboju opasno i neskriveno ugrožavaju ravnopravnost građana, slobodnih izbora i drugih društvenih vrijednosti.

U pismu se navodi kako je pomenuti Centar, vršeći monitoring opštinske vlasti u Doboju, proteklih mjeseci uočio više pojava kojima pojedinci ili grupe iz vlasti veoma ozbiljno i neskriveno ugrožavaju ravnopravnost građana, sloboda izbora i druge društvene vrijednosti, što sve ima karakteristiku krivičnih djela.

Dejanović dalje navodi da su odgovorni pojedinci iz lokalne vlasti u drugoj polovini ove godine na nedozvoljen način koristili budžetska sredstva u iznosu od nekoliko stotina hiljada KM za dodjelu stipendija i drugih pomoćo kao i da to planiraju činiti još intenzivnije iduće godine.

Stipendije i druge pomoći dodjeljivane su osobama koje su već bile ili su pristale biti čanovi lokalne vladajuće političke stranke, odnosno koje su preuzele obavezu da glasaju za kandidate te stranke na vanrednim predsjedničkim i narednim lokalnim izborima.

Upozorava se kako su aktivisti vladajuće lokalne političke stranke kao socijalni radnici, članovi udruženja boraca i penzionera, anketari ili slično obilazili građane sa ponudama da ć dobiti stipendije i drugu pomoć, ukoliko postanu članovi te stranke i prihvate obavezu podržati njihove kandidate na izborima.

Odabir korisnika i dodjela ili obećnje stipendija i drugih oblika pomoći vršen je isključivo ili dominantno na osnovu selektivnih, diskriminirajućih i stranačko-izbornih kriterija, tvrdi Dejanović.

On dodaje kako su stipendije, osim studenata i učenika srednjih škola, dobijali i učenici osnovnih škola. Tim su radnjama, koje imaju i karakteristike organiziranog kriminala, izvršena krivična djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja, povrede ravnopravnosti građana, povrede slobode opredjeljenja birača i podmićivanje pri izborima ili glasanju.

Stoga Dejanović smatra da je zbog sumnji u vršenje pomenutih djela potrebno provesti istragu i podići optužnicu protiv načelnika opštine Doboj Obrena Petrovića te potpredsjednika skupštine opštine Doboj i predsjednika lokalne vladajuće stranke Branislava Garića.

Istragu je, dodaje Dejanović, potrebno proširiti i na druge osobe koje su bile uključene u izvršenje pomenutih djela.

On također očekuje da će se tužioc uključiti u pomenuti slučaj ili odrediti tužioca koji će profesionalno provesti istragu te podići i zastupati optužnicu protiv odgovornih.