BiH
0

CCI: Zašto vlast ne smjenjuje odgovorne?

FENA
Centri civilnih inicijativa oglasili su se danas priopćenjem za javnost povodom, kako se navodi, enormnog povećanja cijena osnovnih životnih namirnica.

"Šok s kojim se, ovih dana, suočavaju građani Bosne i Hercegovine odlaskom u pekare i prodavnice (i evidentan i opravdan strah od sutrašnjice) nameće pitanje odgovornosti onih koji su bili dužni da brinu o mogućnosti izbijanja ovakvih problema i blagovremenoj reakciji na njih i kojima je to, bukvalno, smisao postojanja i opis radnog mjesta – direkcija za robne rezerve i njihovih čelnih ljudi", stoji u saopćenju.

Iz CCI-ja ističu kako Bosna I Hercegovina, što se žitarica tiče, ovisi o uvozu tržišnih viškova iz susjednih zemalja, pa bilo kakav poremećaj u prozvodnji ili na tržištima u Mađarskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj ima direktan utjecaj na bh. tržište.

"Tim je veći značaj i odgovornost direkcije za robne rezerve, u jednoj ovakvoj državi. No, prema agro-ekonomskoj analizi politika novih zemalja članica EU, zemalja kandidata i zemalja zapadnog Balkana, Bosna i Hercegovina nema jasnu strategiju o rezervama žitarica. Posljedicu toga osjećamo ovih dana - djelovanje države u uslovima poremećaja tržišta je zanemarivo, a građani su izloženi stihiji", stoji u saopćenju.

I pored jasnih upozorenja iz svijeta i naloga elementarne logike, naše robne rezerve su, kako se navodi, faktički nepostojeće.

"I dok smo, koliko juče, bili svjedoci političkih 'igara' oko najprofitabilnijih javnih preduzeća i smjena 'po kratkom postupku' iz razloga 'nepostojanja preciznih planova i programa' i 'nedovoljne efikasnosti', još niko u vlasti nije pokrenuo pitanje odgovornosti najodgovornijih ljudi direkcija robnih rezervi, čiji nerad i nesposobnost (nepostojanje preciznih planova i programa i nedovoljnu efikasnost) ispaštaju i tek će ispaštati milioni građana Bosne i Hercegovine. Zašto?", stoji u saopćenju CCI-a.