BiH
0

CCI o vlasti u Tuzlanskom kantonu: Od povećanja plata poslanika do hapšenja političara

Piše: A. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Iako su brojni gorući problemi s kojim se susreću građani Tuzlanskog kantona, vlast se nastavila baviti sama sobom, smatra konsultant za monitoring i analitiku Centara civilnih inicijativa (CCI) Muris Bulić.

On ističe da su 2015. godinu u najmnogoljudnijem kantonu u FBiH obilježili stranački i lični sukobi te prekompozicije vlasti. Shodno tome, TK je zadržao imidž kantona u kojem se vlast najbrže i najčešće mijenja.

U CCI-ju smatraju da je TK jedini održao i kontinuitet socijalnih protesta. Također, ističu i da je prošlu godinu obilježilo nekoliko skandala, od povećanja plata poslanika do hapšenja članova Vlade i poslanika Skupštine.

"Za Vladu TK 2015. godina je bila turbulentna u svakom pogledu. U toj godini izmijenjala su se četiri, što potpuno, što djelimično, sastava Vlade", naglašava Bulić.

U CCI-ju navode da je broj održanih sjednica Kantonalne vlade sa 13 u prvom kvartalu, stalnim rastom, došao do 18 u četvrtom.

Bulić dodaje da su neki problemi, poput onog u Fabrici obuće Aida, uspješno riješeni, ali sporost u otklanjanju sličnih slučajeva i beznadežan položaj radnika sa neriješenim radno-pravnim statusom, ukazuje na nedostatak sistemskih rješenja i koordinacije različitih segmenata vlasti.

U CCI-ju smatraju da je u protekloj godini zabilježeno i dosta primjera nedovoljne koordinacije u radu Vlade i Skupštine. Najznačajniji problemi s kojim se TK suočava su zaduženost kantona i zastrašujuća stopa nezaposlenosti.

Kako navode, posebno ih zabrinjava veliki broj zakona koji se ne donose u redovnoj proceduri. Pa tako, od 24 zakona usvojena u Skupštini u 2015. godini, njih svega devet je usvojeno u redovnom postupku, a svi ostali po skraćenom ili hitnom.

Aktuelnim tempom TK će riješiti problem budžetskog deficita za 100 godina, smatraju u ovoj organizaciji. Na kraju, ističu da je jedna od rijetkih pozitivnih stvari na početku 2016. činjenica da su budžetom za ovu godinu izdvajanja za političke stranke smanjena za deset posto.

Centri civilnih inicijativa insistiraju na povećanju transparentnosti rada Skupštine TK u narednom periodu.