BiH
212

Cazin: Ispraćena 76. generacija maturanata i 21. generacija maturantica medrese "Džemaluddin Čaušević"

Piše: M. Ć.
(Foto: Klix.ba)
U prepunoj sportskoj dvorani medrese "Džemaluddin Čaušević“ u Cazinu danas je održana svečana akademija u povodu ispraćaja 76. generacije maturanata i 21. generacije maturantica ove škole.

Svečanosti su prisustvovali mnogobrojni gosti iz vjerskog, političkog i kulturnog života, te mnogobrojna rodbina maturanata i prijatelji koji su popunili kapacitet cijele dvorane.

"Ovo je veliki dan za našu školu. Ja sam razrednik jednog od dva razreda muških maturanata. Mogu reći da sam kroz ovo školovanje od četiri godine jako zadovoljan sa ovom djecom. Tu je veliki broj odlikaša koji su primjerenog vladanja i želim im svako dobro u nastavku školovanja", kazao je Ibrahim Redžić, profesor u medresi.

Muftija bihaćki Hasan ef. Makić istakao je da je danas veliki dan za medresu. Čestitao je svim maturantima, njihovim roditeljima i uposlenicima medrese na veoma dobrim rezultatima i uspjesima.

"Sutra je prva teravija i mi smo već u predramazanskom i vedrom raspoloženju. Očekujemo najdražeg gosta, radujemo se ramazanu, teravijama, odlascima u džamiju, mukabelama, sehurima, iftarima, druženjima, predavanjima i svim ramazanskim aktivnostima. I svaki novi ramazan za nas je novo i veliko bogatstvo, a ova svečanost je vjerovatno najbolji uvod u naš najdraži mjesec“, istakao je Hasan ef. Makić, muftija bihaćki, naglašavajući da je svaka nova generacija maturanata medrese potvrda ozbiljnog i marljivog rada.

Danas je istaknuto i da su učenici medrese kroz četiri godine školovanja stekli značajna znanja, kompetencije i vještine, ali i da mnogi od njih očekuju da te vrijednosti na ispravan način koriste u budućem životu.

"Učenike osnovnih škola koje smo prije četiri godine raširenih ruku dočekali na medresantskim vratima, sada ispraćamo kao zrelije osobe koje su spremne da dostojanstveno hode kroz život i ponesu emanet vjere i dostave ga onima koji očekuju taj emanet od učenika medrese“, istakao je Seid Eminović, šef Odjela za osnovno i srednje obrazovanje u Rijasetu IZ u BiH.

Ove godine medresu "Džemaluddin Čaušević“ uspješno je završio 61 maturant i maturantica, među kojima su izabrani učenici generacije. Najbolja među učenicama je Naila Elkasović, dok je učenik generacije Mirzet Šakonjić.

Inače, svečane ceremonije ispraćanja maturanata medresa počele su krajem mjeseca aprila u Gazi-husrev begovoj medresi u Sarajevu, a završile su današnjom svečanom akademijom maturanata u medresi "Džemaludin Čaušević“ u Cazinu.