Sankcije tužiocu Tužilaštva BiH
7

Čavka slao mailove sa [email protected], smanjena mu plata

Klix.ba
Oleg Čavka
Oleg Čavka
Oleg Čavka, tužilac Tužilaštva BiH, u narednih šest mjeseci će primati plaću manju za 10 posto od sadašnje, izrečeno je to u disciplinskoj mjeri Prvostepene disciplinske komisije za tužioce Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Čavka je u Sporazumu između njega i Ureda disciplinskog tužioca, koji je Komisija prihvatila, dobrovoljno priznao i prihvatio odgvornost za kršenje službene dužnosti i drugih prekršaja koji štete funkciji koju obavlja.

Ured disciplinskog tužioca je protiv Čavke pokrenuo disciplinski postupak u augustu. U odluci Komisije se navodi da je Čavka 18. maja 2011., između ostalog, dao naredbu da se unište zapisnici o saslušanju svjedoka u određenom predmetu. Sankcija je uslijedila i zbog toga što je napisao i dostavio tužiocima i uposlenicima anonimno lažno uputstvo satiričnog sadržaja. Čavka je satirični dokument pod nazivom "Opšte uputstvo", u kojem je tadašnjeg glavnog tužioca Milorada Barašina naveo kao donosioca dokumenta, poslao na službenom memorandumu Tužilaštva sa e-mail adrese [email protected].

U odluci se navodi i to kako je Čavka u još jednom slučaju zbog neprimjerene službene korespodencije doveo u pitanje povjerenje javnosti u kredibilitet Tužilaštva.

Vezani članci