BiH
7

Čavić: Tučić se nije htio zamjerati strancima dok odlazi na "slađe mjesto"

Piše: G. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Lider Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić rekao je danas u Banjoj Luci da je usvajanje zajedničke izjave Predsjedništva BiH dobra vijest za Bosnu i Hercegovinu, ali istovremeno i ulaznica za težak proces reformi koje nas očekuju u narednom periodu.

On je dodao da je izjavu podržao čak i Milorad Dodik koji je sedmicama govorio da Predsjedništvo za to nema nadležnosti.

Čavić se osvrnuo i na ostavku ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Borisa Tučića ističući da je do nje došlo u najlošije vrijeme.

"Tučićevu ostavku formirali su politički, a ne praktični razlozi. Tučić je trebao da ostane na mjestu ministra i da potpiše kako odbija dati saglasnost za izvoz oružja Ukrajini, ali pošto on odlazi na neuporedivo bolje i slađe mjesto šefa kabineta Željke Cvijanović, jasno je da je htio da na to mjesto dođe bez bilo kakvog zamjeranja stranim ambasadama u BiH", istakao je lider NDP-a.

Stav njegove partije je da se BiH ne smije miješati u unutrašnji sukob dviju država.

"Ako se nismo politički svrstali na jednu stranu, ne možemo ni logistički", poručio je.

Čavić je istakao da je zatražio od predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića da sa dnevnog reda 2. redovne sjednice NSRS skine tačku o Zakonu o javnom redu i miru jer je povrijeđen poslovnik o radu ove institucije.

"Ne postoji odredba o Zakonu o javnom redu i miru koja definiše internet kao javno mjesto. To postoji samo u obrazloženju Zakona, ali NSRS usvaja Zakon, a ne obrazloženje. Iz Zakona se ne može ništa shvatiti osim da javno mjesto može biti i crkva, kao veza između Boga i ljudi, pa bi i sveštenici morali da paze da ne bi snosili posljedice", dodao je.

Osvrnuo se i na stanje u Bobar banci, ističući da je Agencija za bankarstvo RS donijela sramnu odluku o tome da pravnim i fizičkim licima koji su imali kredite u Bobar banci i i uredno ih vraćali blokira račune u svim ostalim bankama u RS-u. Na taj način su, ističe Čavić, mnogi izvoznici, mala i srednja preduzeća došli u težak položaj jer moraju vratiti preostali iznos kredita u najkraćem mogućem roku, bez obzira što su dosad sve rate uredno plaćali.