BiH
0

Čavić: NDP nema namjeru napuštati Savez za promjene

Piše: E. B.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Prije održavanja sjednice predsjedništva Narodnog demokratskog pokreta (NDP) lider ove stranke Dragan Čavić se obratio novinarima i obavijestio ih o zauzimanju stava ove partije, a vezano za Lokalne izbore održane 2. oktobra, i budućem djelovanju u okviru Saveza za promjene (SzP).

On je izjavio da je NDP na izbore izašao sa četiri kandidata za načelnike i od njih je jedino Đorđe Milićević izabran za načelnika opštine Šamac. Kandidati ispred NDP-a koji nisu ostvari pobjedu jesu Zdravko Krsmanović za Foču, Dragan Čavić za Banju Luku i Milorad Ćirko u Šipovu.

"Što se tiče glasova za kandidate odbornika osvojili smo 40.000 glasova, s tim što naša partije nije izašla u 14 lokalnih zajednica a razlog je bio zbog nedostatka potpisa u tim opštinama. Sa takvim rezultatom NDP je imao 16 posto više glasova nego na prošlim opštim izborima", kazao je Čavić i dodao da se radi o 14.000 glasova više.

"Gledajući po opštinskim odborima širom Republike Srpske možemo biti zadovoljni jer smo ušli i u neke odbore gdje naših odbornika nije bilo, a na nekim smo povećali broj odbornika", rekao je predsjednik NDP-a i naveo da najbolji izborni rezultat imaju u Šamcu gdje su osvojili 18 posto glasova dok u Banjoj Luci imaju 13 posto osvojenih glasova.

Govoreći o budućem koaliranju sa SzP Čavić je naglasio da njegova partija nema namjeru da napušta ovaj opozicioni blok.

"SzP treba jačati u smislu potpune prepoznatljivosti kao alternative vladajućim strankama. Mi ćemo donijeti i odluku kada su u pitanju naši budući odnosi s partijama SzP-a i u dogovoru sa savezom odrediti šta je čija uloga unutar ove koalicije i na čemu će se temeljiti naša buduća politika na svim nivoima i državnim, i entitetskim i lokalnim", bio je jasan Čavić.

On je mišljenja da naročito vodeće koalicione partije Partija demokratskog progresa (PDP) i Srpska demokratska stranka (SDS) treba da budu jasnih politika, jer politike treba da sprovode oni koji imaju kapacitet i koji mogu da uvjere građane RS-a da je SzP ozbiljna alternativa SNSD-u i vladajućoj koaliciji.

"Očigledno da mi iz SzP nismo na izborima pokazali da smo dovoljna alternativa vladajućoj koaliciji. Naša konfrontacija, naročito sa SNSD-om, nije politički put koji je prihvatljiv za SzP, a ona je čak i izašla iz okvira zdrave politike i može da našteti i RS-u i BiH", naglasio je Čavić i dodao da NDP treba da se pozabavi samim sobom, te da ako želi da bude relevantan faktor na budućim opštim izborima 2018. godine mora da poradi i na izmjenama personala unutar stranke i na reorganizaciji iste kako bi bili prepoznatljiviji i uvjerljiviji građanima.

Na kraju Čavić je izjavo da od njega niko nije tražio da se zbog izbornog neuspjeha povuče sa liderskog mjesta NDP-a, niti da je on imao namjeru da to učini

"Ja imam obavezu prema 40.000 Banjalučana koji su mi direktno ukazali povjerenje glasajući za mene, a NDP je po broju glasova daleko ispred svih opozicionih stranaka bar kada se radi o Banjoj Luci", kazao je Čavić.