BiH
0

Čaušević: Prijetnje sam dobijao iz Federacije BiH

FENA
Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) Kemal Čaušević je izjavio danas u Banjoj Luci da je u proteklih 39 mjeseci otkako je na čelu te finansijske institucije dobijao prijetnje i to iz Federacije BiH, a ne iz RS-a.

Ne želeći da govori o konkretnim imenima, Čaušević je u izjavi novinarima kazao da se uglavnom radi o određenim strukturama Federacije BiH i vezane su za jedan segment poslovanja UIO.

„O svemu tome obaviješteni su nadležni MUP-ovi, bilo Federalni bilo kantonalni, a u jednom slučaju obaviještena je i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH. To nisu bile prijetnje po tjelesni integritet, ali su prijetnje koje su vrlo ružne i ničim izazvane“, naveo je Čaušević.

Kada je u pitanju raspodjela prihoda s jedinstvenog računa, Čaušević je kazao da nema nikakve druge informacije od onih koje su saopćene sa zadnje sjednice Upravnog odbora UIO, te da je revizorska kuća prezentirala izvještaj, korisnici prihoda na njega dat će svoje primjedbe na narednoj sjednici UO UIOBiH 13. marta.

„Očekujem da se usvoji izvještaj revizorske kuće i da se postupi po njemu“, kazao je Čaušević.

Komentirajući zahtjev Partije demokratskog progresa (PDP) za njegovu smjenu jer je revizija utvrdila da je RS tokom raspodjele prihoda 2005. godine bila oštećena za određeni iznos, Čaušević je kazao da svaka politička stranka ima pravo da izražava svoje mišljenje.

„Kada bi to bio širi zahtjev od bilo kojih struktura u BiH onda zaista ne bih radio“, kazao je direktor UIOBiH napominjući da je imenovan uz saglasnost obje entitetske vlade, na što je izuzetno ponosan.

Dodao je da bi on udovoljio zahtjevu za smjenu ukoliko bi on bio širi, ali da smatra da ni PDP to nije ozbiljno mislio.