Razgovori o situaciji u BiH
0

Catherine Ashton danas u Sarajevu i Banjoj Luci

FENA
Catherine Ashton
Catherine Ashton
Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton danas će u Sarajevo i Banjoj Luci razgovarati s bh. dužnosnicima o situaciji u BiH, saopćeno je u četvrtak navečer u Bruxellesu.

Ashton će se u Sarajevu sastati s članovima predsjedništva BiH, a u Banjoj Luci s predsjednikom Republike srpske Miloradom Dodikom. Također će sastati s čelnicima SDP-a i SDA-a Zlatkom Lagumdžijom i Sulejmanom Tihićem.

"Evropska unija potvrđuje jasnu privrženost evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine. Želimo da BiH napreduje na tom putu, s formiranim vladama na svim razinama i s funkcionirajućim institucijama, posebno na državnoj razini. Želimo da se otvorena pitanja rješavaju i da se provode potrebne reforme. Spremni smo pomoći BiH da se kreće naprijed", rekla je Ashton uoči posjete BiH.

Trenutno je glavno pitanje u Bosni i Hercegovini odluka bh. entiteta Republike srpske o referendumu o zakonitosti Suda i Tužilaštva BiH.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko izjavio je u četvrtak da će vlastima RS-a biti ostavljeno još nekoliko dana za povlačenje odluke o referendumu.

"Ukoliko se to ne dogodi, mi ćemo im pomoći", kazao je Inzko, potvrdivši kako je spreman djelovati i sam te poništiti odluku o sazivanju referenduma ogluše li se u RS-u na zahtjeve međunarodne zajednice.

Inzko je istaknuo kako je i u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda i u američkom State Departmentu dobio jasnu i čvrstu potporu za poduzimanje svih potrebnih mjera kako bi se stabiliziralo stanje u BiH i spriječilo ugrožavanje provedbe Dejtonskog sporazuma.