BiH
29

Čapljina: Povratnička porodica Korać živi u strahu, razmišljaju o iseljavanju

Klix.ba
Porodica i radnici poljoprivrednika i povratnika u Bivolje Brdo kod Čapljine Almira Koraća žive u strahu. Prije dvije noći napao ih je, kako tvrde, mještanin koji im je psovao, prijetio i krenuo na kuću u kojoj su se nalazili Koraćeva supruga i dvoje maloljetne djece. Koraćev radnik je pokušao zaustaviti muškarca, no napadač je polupao njegov automobil.

Vidno zabrinut i uznemiren Korać je ispričao novinarima kako se sve dogodilo. Kaže da mu dijete od te noći rijetko priča i muca. U svoju kuću vratio se 1998. godine. Sve mu je bilo spaljeno i uništeno pa je ponovo krenuo od nule. Počeo se baviti poljoprivrednom proizvodnjom i uzgojem stoke. Situacija je, ističe, sada nepodnošljiva.

"Imamo problema od trenutka kada smo se vratili. Trpili smo, ali ne možemo više. Kradu nam voće i povrće. Imamo porodicu koja dan i noć čuva jagode jer kada odu do kuće koja je udaljena tri kilometra pokradu im jagode. Policija ne funkcioniše u dolini Neretve i nemamo se više kome obratiti. Tražimo zaštitu od institucija", rekao je Korać.

Prijetnje i pritisci

Na posjedu ima 40 krava koje je kupio podigavši kredit od 100.000 KM, te 200 ovaca. Imao je saradnju s Meggle kompanijom, ali je saradnja prekinuta jer Čapljina nema registrovanu otkupnu stanicu. Korać kaže kako im inspekcija stalno dolazi iako imaju sve potrebne dokumente.

"Očito je problem bošnjačka struktura naroda u Čapljini. Došao mi je čovjek prije dva dana da čuva krave i prvi dan je došao Franjo Merdžan te mi je opsovao majku i rekao da će krave potrovati. Policija je bila i otišla. Sad nam je potrebna zaštita familija jer smo napadnuti i vrijeđani, psovane su nam džamije, munare, balijske majke, prijećeno da će nas odležati. Poručili mi da oni ovdje vladaju. Imali smo pljačke koje smo prijavili policiji, ali ništa nije poduzeto. Bile su mi maskirane osobe u kući. Pitao sam policiju šta da radim, oni su mi rekli: 'Ako ga ubiješ, ti ideš u zatvor a za njega ima sud'. Tražimo zaštitu imovine. Digao sam kredit i sada poslujem s gubicima. Ja ću banci pokloniti kuću, neka uzme sve, rasprodat ću stoku, a država neka radi šta hoće jer mi se moramo iseljavati iz doline Neretve", kazao je Korać danas novinarima u Sarajevu.

Suadu Alijagiću je prijećeno
Suadu Alijagiću je prijećeno

Armin Sabić koji je iz sela Lokave kod Dubrava zatekao se slučajno pred Koraćevom radnjom kada se incident dogodio.

"Taj manijak, ili kako da ga nazovem, je drvenom palicom napao objekat. Djeca i žena su bili zaključani unutra. Pokušao sam ga udaljiti od objekta. Policiju sam zvao pet puta i trebalo im je pola sata da dođu, a mi smo se pitali šta će napraviti. Vrijeđao me je sve vrijeme dok policija nije došla, većinom po nacionalnoj osnovi. Došle su potom komšije koje su ga uspjele malo smiriti, a onda je on polupao moje auto. Svi smo bili u šoku, djeca i žena preplašeni. Ne mogu da vjerujem šta se dešava u 21. vijeku, kome trebaju nacionalne mržnje danas", rekao je Sabić.

Policija nema moć da sve odmah riješi

Suad Alijagić je iz Gornjeg Vakufa. Kod Koraća radi mjesec dana i brine se o kravama. Kako kaže, šokiran je dešavanjima od prije dva dana jer je godinama radio na farmama hrvatskih porodica i nikada nije doživio niti jednu neugodnu situaciju.

"Prije nekoliko dan bilo je sve u redu. Prije dva dana je došao muškarac i počeo psovati balijsku majku, munaru, džamiju, Allaha, pejgambera i govorio kako ne mogu ići po njegovoj zemlji, da će me dočekati. Nisam obraćao pažnju jer sam mislio da je neko popio. Koraćeve kćerke su radile u vinogradu i dotrčale su do mene jer su mislile da me je neko napao kada su čule viku. Ostavio sam krave u štalu i dok sam ih sve svezao otišao sam do kuće. Tada sam čuo šta se sve desilo. Policiji je trebalo pola sata da pređe osam kilometara", rekao je Alijagić.

Porodica Korać sada živi u strahu. Nadaju se da će policijske strukture i institucije vlasti nešto poduzeti i zaštiti njih i druge porodice koje žive u tom mjestu. U protivnom, poručuju, morat će se seliti iz svojih domova.

Portparol MUP-a HNK Srećko Bošnjak kazao je za naš portal kako je slučaj prijavljen i procesuiran.

"Radi se na slučaju. Mi mu ne možemo suditi i zatvoriti ga odmah. Korać je s pravom ozlojeđen, ali policija nema moć da to sve odmah riješi jer ima procedura", kazao je kratko Bošnjak.