Kadar NiP-a
110

Čampara: Trojka se nikoga ne plaši, ne pristajemo na zakone koji bi pravili invalidne institucije BiH

A. L.
Foto: Screenshot/FTV
Foto: Screenshot/FTV
Član Predsjedništva Naroda i pravde Aljoša Čampara gostovao je na FTV i tom prilikom govorio o stavovima Trojke po pitanju usvajanja zakona koji su bitni na evropskom putu.

Odgovarajući na konstataciju državnog parlamentarca Milana Petkovića (Ujedinjena Sprska), koji je također gostovao u emisiji Odgovorite ljudima, da se "Trojka plaši da će izgubiti poene" ako ispoštuje dogovor i da SDA vrši veliki pritisak na njih, Čampara je rekao:

"Kao prvo, niko iz Trojke se nikoga ne plaši. Kao drugo, u 99 posto stvari kad je u pitanju država BiH i euroatlanske integracije, mi se slažemo s kolegama iz SDA - to je put BiH u NATO i u EU. Trojka neće pristati ni na jedan zakon koji bi pravio invalidne institucije u Bosni i Hercegovini, i koji ne bi odgovarali evropskim i svjetskim standardima", rekao je Čampara.

Kako dodaje, "tu nema pregovora oko nekih stvari, nema pregovaranja kada je u pitanju država BiH, institucije, Ustavni sud BiH."

"Strane sudije sigurno neće otići dok mi ne postanemo punopravni član EU. Razumijem neke legitimne zahtjeve kolega da predlažu neke zakone isto kao što ih i mi predlažemo ali koji neće biti odobreni od kolega iz RS-a", kazao je Čampara.

Govoreći o zakonu o sudovima, naglašava da treba slušati struku i one koji kažu da sjedište drugostepenog suda ne može biti odvojeno na takav način od drugih pravosudnih institucija, poput prvostepenog suda ili tužilaštva.

"Nema nikakvog razloga da drugostepeni sud bude izdvojen. To se mora kretati u okviru koji može biti dva-tri kilometra, može to biti Istočno Sarajevo", pojasnio je Čampara.

Kako je dodao, Trojka "sigurno neće prihvatiti da to bude u Banjoj Luci jer je to ogromna udaljenost i nije funkcionalno".

Kaže i da apsolutno nema smanjenja nadležnosti.

"Imate mišljenje Venecijanske komisije koja je jednostavno rekla da one samo trebaju biti bolje napisane", tvrdi on.