BiH
0

Bush i Annan o Darfuru, Iranu i reformi UN-a

FENA
Američki predsjednik George W. Bush i generalni sekretar Ujedinjenih naroda Kofi Annan saglasili su se u ponedjeljak o saradnji u osiguravanju učinkovitih mirovnih snaga u sudanskoj pokrajini Darfur, a Annan je pozvao Iran da nastavi pregovore o svom nuklearnom programu.

"Vrlo sam zadovoljan da smo se saglasili zajednički raditi na pitanju Darfura, zajedno s drugim vladama iz Evrope i Azije i drugih regija kako bi osigurali da imamo učinkovito sigurnosno prisustvo na terenu kako bi zaštitili prognanike i osigurali pristup humanitarnim radnicima onima kojima je potrebna pomoć", rekao je Annan u Bijeloj kući nakon susreta s Bushom, prenijela je Hina.

Annan je prošle sedmice najavio kako će od Busha tražiti da Sjedinjene Države pridonesu mirovnim snagama u Darfuru čije zapovjedništvo treba preći s Afričke unije na Ujedinjene narode.

On je, međutim, nakon susreta rekao da je bilo još prerano zatražiti vojnu pomoć SAD-a jer se još rade planovi za mirovne snage.

Prema procjenama UN-a u Darfuru je od 2003. i početka sukoba sudanske vlade i njezinih saveznika arapskih milicija s nearapskim pobunjenicima poginulo oko 180.000 ljudi, a iz svojih domova protjerano oko 2 miliona ljudi, uglavnom nearapskih civila.

Bush i Annan razgovarali su i o nuklearnom programu Irana i reformi Ujedinjenih naroda.

Annan je kazao kako se nada da će prije nego Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavi svoj sljedeći izvještaj idućeg mjeseca "doći do naznaka i koraka iranske strane koji će ukazati da pregovori nisu mrtvi".

Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje strahuju da bi Iran mogao koristiti svoj nuklearni program za razvoj atomskog oružja dok Teheran negira optužbe i tvrdi da je program samo za proizvodnju električne energije.

U pogledu reforme UN-a Bush i Annan su se saglasili kako treba reformisati UN-ovu Komisiju za ljudska prava te da to "treba biti učinjeno što je prije moguće", rekao je Annan.

Reforma te komisije jedan je od prioriteta SAD-a u okviru ukupne reforme Ujedinjenih naroda zbog kritika da je nemoćno u borbi protiv kršenja ljudskih prava budući da njegovo članstvo uključuje i kršioce poput Kube, Sudana i Libije.

Mijenjanje Komisije u novo UN-ovo Vijeće za ljudska prava trebalo bi biti pokrenuto već ovoga mjeseca, izjavio je generalni sekretar UN-a.

Bush je izjavio kako cijeni Annanovo "čelništvo u ovim pitanjima".