BiH
0

Busek: CEFTA preduvjet za ulazak u EU

FENA
Koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Erhard Busek ocijenio je u petak da je potpisivanje sporazuma o Srednjoevropskoj zoni slobodne trgovine (CEFTA) i stvaranje zajedničkog tržista preduvjet ulaska u Evropsku uniju.

"Poboljšanje ekonomskog razvoja, kao i socijalnih i političkih prilika u jugoistočnoj Evropi zavisi od prekogranične saradnje, posebno saradnje poslovne zajednice", izjavio je Busek agenciji Beta i magazinu Ekonomist povodom konferencije o regionalnoj ekonomskoj saradnji koja će se u organizaciji tog magazina održati 14. novembra u Beogradu.

Ugovor o potpisivanju sporazuma o slobodnoj trgovini CEFTA trebalo bi da potpišu Hrvatska, Srbija, BiH, Crna Gora, Makedonija, Bugarska, Rumunija, Albanija, Moldavija i Unmik ispred Kosova.

Busek je kazao da stvaranje zone slobodne trgovine u jugoistočnoj Evropi nije zamjena za Evropsku uniju, niti je obnova bivše SFRJ, već je, kako je istakao, "napredak ka širenju jedinstvenoga evropskog tržista".

Prema njegovim riječima, s jedne strane niko ne posmatra zemlje pojedinačno, već se uvijek gleda regionalno tržiste i broj potrošača, a, s druge strane, i zemlje regiona saradnjom jačaju, povećavaju efikasnost i uvode međunarodne standarde.

"Prekogranična saradnja nije opcija, već je preduvjet uspjeha. Nije bitna samo veličina tržišta, već i kvalitet razvoja. Ukoliko želite da se takmičite van regiona, potrebno je regionalnom saradnjom izaći na evropsko tržiste", rekao je Busek, ističući da je CEFTA trening kamp za zajedničko tržiste i preduvjet ulaska u EU.

Predstavnici Hrvatske, Albanije, Bugarske, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Makedonije i Kosova parafirali su u četvrtak uvečer u Bruxellesu sporazum o proširenju srednjoevropske zone slobodne trgovine (CEFTA), ali predstavnici Srbije i BiH nisu stavili potpis na taj dokument.

Beograd traži carinsku zaštitu svoga tržišta duhana, a Sarajevo traži zaštitu određenih poljoprivrednih proizvoda.

Sve su se zemlje složile da do 12. decembra pokušaju razriješiti ta dva preostala otvorena pitanja jer je za 19. decembar najavljeno konačno potpisivanje.

Proširena CEFTA, u kojoj su sada uz Hrvatsku samo Rumunija i Bugarska, koje uskoro odlaze u Evropsku uniju, te Makedonija, trebala bi profunkcionirati u ljeto 2007. godine.