BiH
166

Burna rasprava u NSRS-u: Opozicija napada Dodika da je ukinuo 9. januar

Klix.ba
Narodna skupština RS (Foto: RTRS)
Narodna skupština RS (Foto: RTRS)
Tokom burne rasprave, opozicionari su tvrdili da je vlast prevarila građane, koji su izašli na referendum 25. septembra, jer je sada predložila zakon po kojem se 9. januar kao Dan Republike Srpske može obilježati, ako to neko hoće, dok oni koji ne žele, to i ne moraju da rade.

Poslanik NS-a Adam Šukalo je ustvrdio da jedino koalicija "Domovina" ima razloga za slavlje "jer su, uz Bakira Izetbegovića, uspjeli da ukinu Dan Republike Srpske kao republički praznik", prenosi BNTV.

Dodao je da ga je sramota što je u posljednjih godinu dana "učestvovao u priči koja je ponizila Republiku Srpsku“, upitavši "zašto nije ispoštovan zahtjev Kolegijuma parlamenta Republike Srpske da budu dostavljene izmjene i dopune Zakona o praznicima Republike Srpske“.

"Pravite surogat od 9. januara", ustvrdio je Šukalo.

Na ovo je reagovao poslanik SNSD-a Srđan Milović ističući da nisu tačne tvrdnje opozicije i da će Republika Srpska slaviti 9. januar.

Stav poslanika NDP-a Dragana Čavića je da je vlast u Republici Srpskoj devalvirala referendum, te da predloženi zakon nije adekvatan i da sa svoja četiri člana ne uređuje ovo pitanje.

Poslanik PDP-a Perica Bundalo istakao je da je bio protiv referenduma u Republici Srpskoj o 9. januaru kao Danu Republike Srpske, ali da je zbog stava kluba prihvatio da bude i član komisije za provođenje referenduma zbog čega je, u tom svojstvu i bio saslušan u Tužilaštvu BiH.

Tvrdi da se na tome neće stvari zaustaviti, ističući da će pod udar doći i još neki ljudi koji sjede u parlamentu.

"Novi zakon je kompromis referenduma i odluke Ustavnog suda BiH, ali BiH liči na razbijenu porculansku vazu koji neko stalno pokušava sastaviti", rekao je Bundalo.

Poslanik SDS-a Dušan Berić je rekao da je u zakonu o Danu Republike Srpske neprihvatljivo da Vlada Republike Srpske uređuje kako će se slaviti 9. januar, umjesto da je jasno definirano da je to republički praznik.

Ministrica uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić je navela da je navedenim zakonom propisano da Vlada Republike Srpske odlukom uređuje način obilježavanja i praznovanja Dana Republike Srpske.